THL:ltä varoitus – olitko sinä laivalla kolme päivää sitten?

Erittäin tarttuvaa tautia kantanut ihminen matkusti laivalla.

09.08.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut varoitustiedon laivamatkustajille.

THL: tietojen mukaan tuhkarokkoon sairastunut henkilö on matkustanut Viking Glory -laivalla sunnuntaina 6. elokuuta klo 8.45–18.55 Turusta Tukholmaan. Matkustaessaan hän on mitä ilmeisemmin tartuttanut tuhkarokkoa. Henkilö oleskeli tosin laivamatkan ajan hytissään eikä liikkunut laivalla tulonsa ja poistumisensa lisäksi.

Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa. Etenkin puolustuskyvyltään heikentyneelle tuhkarokko voi olla vaikea, jopa kuolemaan johtava tauti, korostaa THL.

Kaksi MPR-rokoteannosta antaa hyvän suojan tautia vastaan. Ennen 1970-lukua syntyneillä voi olla sairastetun taudin antama suoja. MPR-rokotus on kaikille maksuton osana kansallista rokotusohjelmaa. Se suojaa myös sikotaudilta ja vihurirokolta.

Ohjeita samassa laivassa matkustaneille

Henkilöitä, jotka ovat matkustaneet kyseisellä laivavuorolla, kehotetaan tarkistamaan, onko oma tuhkarokkosuoja kunnossa.

  • Kaksi aikaisemmin saatua MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.
  • Tuhkarokon sairastanut ei tarvitse rokotusta.
  • Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.
  • Rokottamattomien lasten vanhempia, rokottamattomia raskaana olevia ja immuunipuutteisia kehotetaan ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä omaan terveyskeskukseen tilanteen arvioimiseksi.
  • Henkilöä, jonka rokotussuoja on vajaa, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen rokotussuojan täydentämiseksi. MPR-rokotus on kaikille maksuton.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa parin vuorokauden kuluttua kuumeesta ja kestää runsaan viikon.

Mikäli matkustajalle tulee tuhkarokkoon sopivia oireita kolmen viikon kuluessa matkan jälkeen, hänen tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen ensin puhelimitse tarkempien toimintaohjeiden saamiseksi.

Tuhkarokko on erittäin tarttuva

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa (eli jo vuorokauden ennen ensioireita) ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Lisää luettavaa