Turun tragedian jälkeen: Uskaltaisitko sinä enää tehdä tätä – moni ei, ja vaikka uskaltaisikin, ei tee!

Matka Marokkoon?

20.08.2017

Tämän jutun tarkoituksena ei ole lietsoa pelkoa, osoittaa sormella, yleistää, olla rasistinen tai toimia matkailuelinkeinon tappajana. Ihminen on kuitenkin varsin yksinkertainen eläin. Sen piuhat kohdasta a kohtaan b ovat yllättävän lyhyet.

Eräässä Facebookin Mutsit vs faijat -variaatioryhmässä on keskusteltu siitä, uskaltaisiko joku viime hetkien uutisten valossa matkustaa Marokkoon, tai ylipäänsä, haluaisiko. Syynä keskusteluun ovat tiedot siitä, että viimeaikaisissa terroristi-iskuissa (Barcelona, Turku) tekijät ovat olleet marokkolaistaustaisia.

Marokosta ja terrorismista puhutaan tänä päivänä samassa lauseessa enemmänkin. Haastateltujen terrorismiasiantuntijoiden mukaan Marokossa on paljon radikalisoituneita henkilöitä ja ääri-islamilaisia terroristisoluja. Arviolta yli 1600 ihmistä on lähtenyt Isisin riveihin. Marokossa on kuitenkin nollatoleranssi ääri-islamiin – sympatiasta terroristeille vaikkapa somessa voi heilahtaa häkki.

Moni FB-ryhmän keskustelijoista ei uskaltaisi pakata laukkujaan ja lähteä matkalle Marokkoon. Moni taas ei lähtisi vaikka uskaltaisikin. Se näyttää olevan kuitenkin selvää, että maahan liittyvät epämieluisat signaalit vaikuttavat turismiin.

Marokkoon, esimerkiksi Agadiriin, tehtiin vielä joitakin vuosia sitten hyvinkin paljon matkoja Suomesta. Nyt vauhti näyttää syystä tai toisesta hiipuneen. Perinteisiä valmismatkoja ei enää löydä etsimälläkään. Apollomatkat kertoo järjestävänsä ”kiehtovaan Marokkoon omatoimimatkoja”.

Ulkoministeriön mukaan Marokko on kuitenkin asiallinen matkustuskohde. Matkustustiedotteen mukaan Marokko on yhteiskunnallisesti vakaa ja ulkomaalaiselle vierailijalle suhteellisen turvallinen maa.

”Marokon turvallisuusviranomaiset seuraavat tarkasti ja katukuvassa näkyvästi maan turvallisuustilannetta. Terrori-iskut ovat kuitenkin mahdollisia. Edustusto kehottaa matkustajia yleiseen varovaisuuteen ja valppauteen kaikkialla Marokossa”, tiedote kuuluu.

Lisää luettavaa