Uskomatonta! Näin kovat lisäverot Jari-Matti Latvalaa voi pahimmillaan uhata!

Spekulaatiota tai ei, niin summat, joista puhutaan, eivät ole pieniä.

21.10.2019

Moottoriurheilija Jari-Matti Latvalan ja verottajan välisestä väännöstä on uutisoitu viime päivinä mediassa paljon.

Verottaja tutkii onko Jari-Matti Maisoineen asunut sittenkin Pohjois-Helsingissä sijaitsevassa hienossa kivitalossaan vai Monacossa, jossa hän on kirjoilla.

Jos hänen katsotaan olleen enempi Suomessa, se tarkoittaa, että häntä voidaan alkaa verottaa Suomen mukaan – eikä Monacon, jossa sana ”vero” on lähinnä vitsi.

Verottaja voi tarkistaa tarvittaessa tiliotteita tai vaikka S-bonuskortin käyttöä pähkäilläkseen, että missä sitä oikein on asusteltu. Myös puolison ja perheen lokaatio eli sijainti vaikuttaa kokonaisarviossa. Kenenkään on turha väittää, että jos vaikkapa pieni lapsi ja vaimo asuvat todistettavasti vakituisesti Suomessa (vaikkapa somepäivitysten mukaan), niin isi sitten viettäisi aikaa koko aikaa jossain muualla, toisessa osoitteessa.

Esimerkiksi Räikkösten kohdalla on ilmiselvää, että koko konkkaronkka asuu maailmalla, vaikka kämppiäkin on Suomessa tiettävästi useita.

Jari-Matin tulot ja ansiot ovat salaisuus. Suomessa jotkut tahot ovat arvioineet, että palkkio olisi noin 1,5 miljoonaa vuodessa, mutta vuonna 2018 ulkomaalaislähteet tiesivät kertoa, että summa bonuksineen olisi jopa 4-4,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Verottaja voi halutessaan pistää maksuun takautuvasti viisi viimeisintä verovuotta. Suomessa moisista tuloista voisi joutua maksamaan henkilökohtaisella veroprosentilla yli puolet. Luonnollisesti kartturin palkkio (yleensä 10 prosenttia kokonaissummasta) ja manageripalkkio (jopa 30-50 prosenttia) otetaan vähentävinä tekijöinä huomioon. Samoin kulut ja muut menot. Uskottavasti Jari-Matin bisneksiä tultaisiin Suomessakin verottamaan yrityspuolen asioina.

Jos heitetään ilmoille spekulaatio, eli että Jari-Matin tienestit olisivat olleet viimeisen viiden vuoden aikana vaikka 17 miljoonaa, manageri ja kartturit ottaisivat siitä 7 miljoonaa, jäljelle jäisi 10 miljoonaa. Jos tuosta verokakku heilahtaisi, se olisi henkilökohtaisina veroina (toki muut kulut huomioiden) vaikkapa kolmesta neljään miljoonaan veroeuroa. Jos taas puhuttaisiin yritystulosta, niin Jari-Matin yritys maksaisi kulujen jälkeen 20 prosentin veroastetta. Silloinkin voisi maksamista tulla helposti reippaasti yli miljoona euroa.

Kaikki on tietenkin aivan spekulaatiota. Mutta yksia asia lienee varmaa. Verottajan maksulappu – jos se tulee – on seitsennumeroinen.

Lisää luettavaa