Ilmoitus: Autoilija, tiesitkö nämä asiat uudesta tieliikennelaista?

Ilmoitus: Tielliikennelaki uudistui 1.6.2020, mutta moni ei ole vielä sisäistänyt muutoksia. Tiesitkö, että laki helpotti muun muassa auton parkkeerausta?

09.08.2021

On kulunut vuosi siitä, kun uusi tieliikennelaki tuli käyttöön. Uudistusta otettiin hyvin vastaan autoilijoiden keskuudessa, sillä joukossa oli monia lievennyksiä aiempiin liikennesääntöihin.

Vertailualusta Sortter listasi 3 asiaa tieliikennelain uudistuksista, jotka jokaisen autoilijan tulisi tietää. Kotimainen pankkipalveluja ja rahoitusalaa vertaileva Sortter pyrkii etsimään asiakkaille edullisia lainatarjouksia esimerkiksi uuden auton rahoitusta varten.

1. Vähimmäisnopeus käyttöön

Ajokaistalla tai tiellä voi jatkossa olla vähimmäisnopeutta ilmoittava liikennemerkki. Merkin tunnistaa siitä, että se on sininen, jossa vähimmäisnopeus ilmoitetaan valkoisin numeroin.

Vähimmäisnopeutta ei tule alittaa, ellei liikenne sitä vaadi. Vähimmäisnopeuden päättymisestä kertoo vastaava merkki kuin vähimmäisnopeuden aloittamisesta, mutta liikennemerkin päällä on punainen vinoviiva.

2. Parkkeeraus vasemmalle puolelle – huomioi suojatie

Parkkeeraus onnistuu taajamassa nykyään myös vasemmalle puolelle tietä oman kulkusuunnan mukaisesti, mikäli parkkeeraus ei vaaranna tai haittaa muuta liikennettä.

Vasempaan laitaan parkkeeratessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jos lähistöllä on suojatie. Suojatien eteen ei saa parkkeerata, vaan ainoastaan suojatien jälkeen, jotta auto ei peitä näkyvyyttä.

Jos auton parkkeeraa vasemman tien laitaan lähelle suojatietä kaksisuuntaisella kadulla, kannattaa miettiä yleistä kulkusuuntaa. Jotta auto olisi yleisen kulkusuunnan mukaisesti suojatien jälkeen,  tulee se pysäköidä vasemmalle puolelle parkkeeratessa ennen suojatietä.

3. Parkkikiekko ei ole enää pakollinen

Pysäköintiajan ilmoittaminen on nykyään vapaampaa kuin aiemmin. Autoilija ei enää tarvitse pysäköintikiekkoa, vaan pysäköinnin alkamisajan voi ilmoittaa esimerkiksi käsin kirjoitetulla paperilapulla.

Kilpailuta autorahoitus jopa 60 000 euroon asti

Kotimainen Sortter vertailee pankkien tekemiä lainatarjouksia – aivan kuten lentoja tai sähkösopimuksia. Näin voit löytää itsellesi edullisen lainan käytetyn, maahantuodun tai upouuden auton ostamiseen.

Sortter vertailee lainatarjouksia 1 000–60 000 euron väiltä. Vertailu tehdään todellisen vuosikoron mukaan, jolloin voit helposti vertailla keskenään erilaisia lainatarjouksia.

Autorahoitus on vakuudeton laina, joten et tarvitse lainahakemuksen täyttämiseen takaajia tai vakuuksia. Autonostajana olet käteisostajan asemassa eikä sinun tarvitse huolehtia autorahoituksen viimeisestä suuremmasta erästä eli jäännöserästä.

Täytä lainahakemus jo tänään – voit saada rahat tilille jo samana päivänä

Lisää luettavaa