Ilmoitus: Lainanhaussa pitää huomioida tietyt asiat ennen päätöksentekoa

Ilmoitus: Esimerkiksi uuden kodin hankkiminen, suurempi remontti tai muu projekti voivat olla syitä lainan hakemiseen. Moni suomalainen onkin hakenut lainaa tai ainakin pohtinut lainan hakemista jossain vaiheessa elämäänsä. Ennen lainan hakemista on syytä tutustua huolellisesti lainoihin liittyvään käsitteistöön ja lainaehtoihin – etenkin, jos lainanhakupuuhissa on ensimmäistä kertaa.

06.08.2021

Lainoja on monenlaisia, aivan kuten lainanantajia ja lainanhakijoitakin. Ennen ainoastaan pankit myönsivät lainoja, mutta nykyisin lainoja voi hakea myös muilta palveluntarjoajilta. 

Koska lainavalikoima on laaja, voi vaihtoehtojen joukosta juuri itselle sopivimman ratkaisun löytäminen olla kuitenkin aikaa vievää. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit suodattaa vaihtoehtoja ja löytää parhaan lainaratkaisun, ja millaisia seikkoja kannattaa ottaa huomioon lainaa hakiessa.  

Vertaile ja kilpailuta vaihtoehtojasi  

Olipa kyseessä sitten äkilliseen tarpeeseen haettava pikavippi, asuntolaina tai opintolaina, ei vaihtoehtojen huolellinen vertailu ole pahitteeksi. Kilpailuttaminen onkin usein toinen askel lainanhakuprosessissa heti käsirahan tai omarahoitteisen osuuden säästämisen jälkeen. Lainoja vertaillessa vertailet lainasummaa, laina-aikaa ja tietenkin todellista vuosikorkoa.   

Lainojen vertailu auttaa suodattamaan lukemattomien tarjousten joukosta juuri omaan tilanteeseesi sopivat vaihtoehdot. Jos etsit esimerkiksi asuntolainaa, on hyvä idea kilpailuttaa jäljelle jäävät lainaratkaisut. Kilpailuttamisella varmistat saavasi parhaan mahdollisen tarjouksen koko laina-aikaa silmällä pitäen.

Ole realisti lainantarpeesi ja takaisinmaksukykysi suhteen  

Kun vertailet ja kilpailutat lainoja, kannattaa lainantarpeeseen ja rahatilanteeseesi suhtautua realistisesti ja ennakoivasti. Tämä on ensiarvoisen tärkeää tarvitsemasi lainasumman ja todellisen takaisinmaksukykysi määrittämisessä.  

Lainaa otettaessa kannattaa pitää mielessä, että lainasumma on maksettava takaisin korkoineen. Siksi lainaa ei kannata missään nimessä ottaa niin sanotusti varmuuden vuoksi, vaan pysyä tarvitsemassaan vähimmäissummassa.

Mitä tulee takaisinmaksuun, on hyvä idea suunnitella se niin, että laina maksetaan takaisin mahdollisimman nopeasti. Silti kannattaa pitää mielessä, että lainan takaisinmaksun ei tulisi vaikuttaa liiaksi taloudelliseen kokonaistilanteeseesi, ja mahdolliset muutokset esimerkiksi vuosituloissa kannattaa niin ikään huomioida takaisinmaksueristä sovittaessa.

Koska elämäntilanteet muuttuvat ja eteen voi tulla yllättäviä käänteitä, on takaisinmaksuehtoja yleensä mahdollista neuvotella uudelleen siinä vaiheessa, kun taloudellinen tilanne syystä tai toisesta muuttuu. Tärkeintä on muistaa vastuullisuus ja takaisinmaksuvelvollisuus, olla tarvittaessa yhteydessä lainanmyöntäjätahoon ja avata kaikki lainaan liittyvät viestit.

Tutustu keskeisiin käsitteisiin ja pyydä tarvittaessa neuvoa

Jotta sinulla olisi mahdollisimman kivuton lainanhaku- ja takaisinmaksuprosessi, on hyvä perehtyä ajatuksen kanssa asiaan liittyvää käsitteistöön. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi verkosta löytyvien lainaoppaiden avulla.  

Joskus lisäapu on kuitenkin tarpeen, ja tuolloin tarkentavissa kysymyksissä auttaa kyseessä olevan lainanantajan asiakaspalvelu. Tuolloin voit olla varma, että olet perillä kaikista yksityiskohdista ennen lainhakemuksen lähettämistä.

Mikäli lainanlyhennys aiheuttaa jossakin vaiheessa päänvaivaa kaikesta ennakoinnista ja huolellisesta suunnittelusta huolimatta, saa apua tilanteen purkamiseen esimerkiksi Takuusäätiöstä. Palvelu on maksutonta ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömänä.

Lisää luettavaa