Ilmoitus: Näin sähkön alv-alennus vaikuttaa sähkölaskulla

Joulukuun ensimmäinen päivä voimaan astunut sähkön arvonlisäveroalennus, eli alv-alennus on herättänyt paljon ajatuksia sekä asiantuntijoissa että kuluttajissa.

09.01.2023

Mainos: Sähkon-kilpailutus.fi

Siinä missä kritiikin kohteeksi ovat joutuneet tuen kallis hintalappu, edun epätasainen jakautuminen ja suuri kysymysmerkki siitä, kannustaako tämä tukitoimi suomalaisia jatkamaan energian säästötalkoissa, monet ovat ottaneet veroalennuksen myös positiivisin mielin vastaan, sillä mikä tahansa alennus kalliiseen sähkölaskuun on tervetullut etu. Mutta millä tavalla alv-alennus sitten todellisuudessa tulee näkymään omalla sähkölaskulla?

Arvonlisäveroalennus näkyy eri sähkösopimuksissa eri tavalla

Arvonlisäverovähennyksen pääasiallisena tarkoituksena on helpottaa suomalaisten kotitalouksien taloudellista taakkaa historiallisen kalliiden sähkölaskujen suhteen. Alv-alennuksella viitataan joulukuun ensimmäisenä päivänä voimaan astuneeseen väliaikaiseen veroalennukseen, joka laski 24 prosentista 10 prosenttiin, ja on näillä näkyminen voimassa vuoden 2023 huhtikuuhun saakka.

Nykyisiin sopimuksiin arvonlisäveron alennus vaikuttaa aina suhteessa omaan sähkönkulutukseen, eli mitä enemmän sähköä kulutetaan, sitä suurempi alennus sähkölaskussa näkyy. Suurin alennus tulee mitä todennäköisimmin heijastumaan sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskuun, joka saattaa olla keskimäärin useamman kymmenen euron luokkaa kuukaudessa. Parhaimmillaan alv-alennus voi tuoda korkeaan sähkölaskuun useamman sadan euron säästöjä. Pienemmissä kerrostaloasunnoissa säästö tulee puolestaan jäämään muutamaan euroon.

Arvonlisäveron todellista vaikutusta eri tyyppisiin sähkösopimuksiin on kuitenkin vaikeaa arvioida, sillä laskureiden antamat esimerkkihinnat pohjautuvat siihen oletukseen, että arvonlisäveron alennus heijastuisi suoraan kuluttajahintaan. Se, kuinka alennus lopulta tulee heijastumaan kuluttajille, riippuu kuitenkin hieman sähköyhtiöistä.

Kuluttajia kehotetaan edelleen säästämään sähköä

Alv-alennuksen ja muiden hallituksen säätämien tukitoimien ohella asiantuntijat kehottavat edelleen suomalaisia säästämään mahdollisimman paljon sähkönkulutuksessa. Tämä johtuu siitä, että mitä vähemmän sähköä kulutetaan, sitä vähemmän sähkömarkkinat heilahtelevat puolelta toiselle, jolloin myös hinta pysyy vakaampana. Hallituksen tukitoimet ovatkin saaneet kovaa kritiikkiä nimenomaan siitä syystä, että uudet tukitoimet eivät motivoi ihmisiä säästämään sähköä samalla tavalla.

Toinen keino auttaa nipistämään omassa sähkölaskussa on sähkösopimuksen säännöllinen kilpailutus. Vaikka kaikki sähköyhtiöt ovat nostaneet sähkösopimustensa hintoja, nykyinen sähkösopimus kannattaa edelleen kilpailuttaa säännöllisesti. Tällä hetkellä toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat saattavat päivittyä jopa muutaman kuukauden välein.

Sähkösopimuksen kilpailutus onnistuu verkossa

Vaikka Aalv-alennus tuo muiden tukitoimien ohella jonkin verran helpotusta erityisesti suurten sähkölaskujen maksamiseen, tulevien talvikuukausien aikana monia suomalaisia kotitalouksia odottavat edelleen historiallisen korkeat sähkölaskut. Nyt onkin viimeistään oikea aika seurata sähkömarkkinoiden kehitystä ja pyrkiä päivittämään sähkösopimus edullisempaan heti, kun sellainen tulee saataville.

Sähkön kilpailutus on helppoa Sahkon-kilpailutus.fi –sivuston vertailukoneen kautta. Vertailu on ilmainen, eikä sido vaihtamaan sähkösopimusta, jos edullisempaa sopimusta ei kilpailutuksen avulla löydy. Sähkön kilpailutusta varten tarvitset vain viimeisimmän sähkölaskusi tai mahdollisimman tarkan arvion kotitaloutesi sähkönkulutuksesta vuositasolla.

Sähkösopimusten vertailu huomioi sopimusten hinnoissa automaattisesti uuden veroalennuksen, joten näet sopimustarjoukset 10 prosentin arvonlisäveron mukaan. Näin sinun ei tarvitse itse tehdä ylimääräisiä laskutoimituksia. Alv-alennusta ei siis tarvitse hakea erikseen, vaan se lisätään automaattisesti tuleville sähkölaskuille.

Sähkövertailulla säästöä tuleviin sähkölaskuihin

Vaikka olisit tyytyväinen nykyiseen sopimukseesi, sähkösopimusten kilpailuttaminen tasaisin väliajoin on kannattavaa, sillä tällä tavalla saat hyvän kuvan nykyisten sähkömarkkinoiden tilanteesta ja sähkösopimusten hintatasosta. Tällä tapaa heti, kun sähkön hinta on laskemaan päin, voit säästää tuntuvan määrän rahaa vuodessa valitsemalla sinulle parhaiten sopivan sähkösopimuksen.

Jos sait sähköyhtiöltä ilmoituksen sopimuksen hintapäivityksestä tai määräaikainen sopimuksesi on päättymässä, sähkösopimus kannattaa poikkeuksetta kilpailuttaa, vaikka hinnat ovatkin tällä hetkellä korkealla. Lisäksi on hyvä selvittää, oletko esimerkiksi oikeutettu verovähennykseen tai Kelan sähkötukeen. Samalla omaa sähkönkulutusta on syytä pitää mahdollisimman alhaisena sähkömarkkinoiden hintavaihteluiden vakauttamiseksi.

Lisää luettavaa