Ilmoitus: Tylsyyden taklaavat dokumentit

Sana dokumentti saattoi joskus tarkoittaa kuivahkoa ja unettavaa ohjelmaa, jonka parissa alkoi nopeasti haukotuttaa. Nuo ajat ovat jo pitkään olleet takanapäin ja toinen toistaan mielenkiintoisempia dokumentteja tehdään suurella budjetilla yllättävistä näkökulmista, jotka avaavat näkemään erilaisia ilmiöitä aivan uudessa valossa. Dokumenttien aiheet vaihtelevat urheilusta historiaan ja luontoon sekä moneen muuhun ajankohtaiseen ilmiöön.

21.01.2021

ILMOITUS Mikäli kaipaat jotain ajanvietettä, joka sekä tappaa tylsyyden että saa ajatukset hyrräämään aivokopassa uusilla kierroksilla, on aika siirtyä viihteellisten ja samalla silmiä avaavien dokumenttien pariin.

Urheilumaailmaan sijoittuvat dokumentit

Suomen koripallomaajoukkueen eli susijengin menestys kansainvälisillä kentillä on lisännyt kiinnostusta lajia kohtaan ja koripallon tiimoilta löytyykin muutamia tuoreita mielenkiintoisia dokumentteja. The Last Dance on kymmenosainen dokumenttisarja maailman kuuluisimman koripalloilijan Michael Jordanin urasta ja hänen edustamansa joukkueen, Chicago Bullsin mestaruuskaudesta 1990-luvun lopulla. Kymmenen tuntia kestävä dokumenttisarja pitää otteessaan pitävästi niin pelien kuin pelaajien ja valmennushenkilöstön henkilösuhteiden kiemuroita todistaessa. Dokumentti on myös kattavasti esitelty koripalloon keskittyvällä koripallo.com sivustolla, josta kannattaa lukaista suomalaisten koripalloasiantuntijoiden kommentteja dokumentista.

Tuoreempi vuoden 2021 alussa julkaistu koripalloaiheinen dokumentti Tony Parker – The Final Shot on pitkälti ranskakielinen dokumentti Ranskasta kotoisin olevasta NBA koripallopelaaja Tony Parkerista. Elokuva käy huomattavan pitkälti läpi Parkerin lapsuutta ja kehittymistä pelaajana sekä hänen vaikutustaan koko lajin kehittymiseen Ranskassa. Parkerin menestyksekästä NBA uraa käydään läpi dokumentin loppupuolella ja ääneen pääsevät lukuisat joukkuetoverit, jotka ylistävät häntä vuolaasti. Dokumentti on ehdottomasti suunnattu erityisesti urheilu- ja koripallofaneille. Se tarjoaa lukuisia näyttäviä ja dramaattisia hetkiä yhden tämän hetken parhaimman koripallopelaajan elämästä.

Jotain muuta, kuin urheilusaavutuksista kertovaa dokumenttia kaipaavat, voivat laittaa vuonna 2017 julkaistun ja Oscar-palkinnon saaneen Icarus -nimisen (suom. Käry) dokumentin rullaamaan. Kaksituntinen dokumentti kääntyy nopeasti hyytävän jännittäväksi trilleriksi, kun dokumentin tekijä ja innokas pyöräilyurheilija Bryan Fogel tutkii dopingkäytön mahdollisuuksia. Avustajaksi löytyy yllättäen Venäjän antidopinglaboratorion johtaja Grigori Rodtshenkov. Dokumentin tekemisen aikana julkaistiin Wadan (Maailman antidopingtoimisto) raportti Venäjän systemaattisesta doping-ohjelmasta ja tämän raportin myötä dokumentin tekeminen muuttui hengenvaaralliseksi pakotarinaksi. Rodtshenkov pyysi Fogelilta apua Venäjältä pakenemiseen ennen kuin hänelle kävisi huonosti, kuten muutamille hänen läheisille kollegoilleen oli tapahtunut. Kaksi venäläistä antidopingtoimiston johtajaa oli kuollut raportin julkaisun jälkeisessä skandaalissa kahden viikon sisällä hämärissä olosuhteissa. Palkittu dokumentti on tosielämän jännitystarina, joka pitää otteessaan koko kestonsa ajan.

Luontodokumentit

Luonto on ollut dokumenttien aiheena kestosuosikki. Suomalainen Avara luonto -dokumenttisarja edustaa laadukasta dokumenttituotantoa, joka on pitänyt pintansa aina vuodesta 1984 alkaen, jolloin sitä alettiin esittää. Yle ostaa sarjassa esitettävät dokumentit pääasiassa ulkomaisilta tekijöiltä, mutta niiden kertojaäänenä on suomalainen puheääni. Dokumentteja voi katsoa myös Yle-Areena -palvelun kautta.

Luontodokumenttien kenties suurin tekijänimi on Sir David Attenborough. BBC:n tuottamat ja Attenboroughin juontamat dokumentit ovat häikäisevän upeita luontodokumentteja. Hänen ura luontodokumenttien tekijänä ja luonnontieteen popularisoijana on alkanut jo 1950-luvulla ja jatkunut läpi vuosikymmenien. Dokumenttien lista on pitkä ja niiden joukkoon mahtuu maailman parhaimpia luontodokumentteja, kuten Sininen Planeetta osat I ja II, Our Planet – Uskomaton planeettamme sekä maailman ensimmäinen korkean resoluution dokumenttisarja Planeettamme Maa, jota voitiin ihailla teräväpiirtotelevisioiden kirkkaissa väreissä vuonna 2006. Yli 16 miljoonan punnan dokumenttisarja on maailman kallein luontodokumenttisarja, joka kestää lukuisia uusintakatseluita. Uusin Attenboroughin dokumenttisarja on vastikään vuoden 2021 alussa julkaistu A Perfect Planet, jonka henkeäsalpaavat trailerit lupaavat edellisten sarjojen veroisia teräväpiirto-otoksia luonnonvoimista.

Suomalaiset dokumenttien tekijät ovat myös onnistuneet tekemään uskomattoman upeita luontodokumentteja. Metsän tarina (2012) ja Järven tarina (2016) avaavat suomalaista luontoa upealla kameratyöllä. Nimensä mukaisesti ne kertovat mielenkiintoiset tarinat siitä, miten suomalainen metsä ja järvi sykkivät elämää eri vuodenaikoina. Elokuvat ovat saamassa jatkoa vuonna 2021, kun Tunturin tarina -niminen dokumentti saa ensi-illan.

Matkailudokumentit

Saksalaisen matkadokumenttitekijä Werner Herzogin kenties paras dokumentti on vuonna 2007 julkaistu Encounters at the End of the World. Dokumentti oli ehdolla Oscarin saajaksi ja on kerännyt runsaasti positiivisia arvosteluja. Etelämantereen erikoisista eläimistä ja alueella asuvista ihmistä kertova dokumentti ei ole pingviinien täytteinen sulotarina, vaan aitoa karua luontoa niin jään alla kuin jääkerroksen päällä mahtipontisesti kuvaava dokumentti. Harva meistä pääsee koskaan Etelämantereelle matkustamaan, joten tämän dokumentin kautta on mahdollisuus päästä tutustumaan tähän erikoiseen paikkaan maailmassa. Ääneen pääsevät alueella asuvat ilmastotutkijat ja eläintieteilijät. Kuvamateriaali koostuu lukuisista eri paikoista Etelämantereella, joissa Herzog tarkkailee kameransa avulla eläinten rankkaa elämää jäisessä elinympäristössään.

The Long way up (2020) on jatkoa Ewan McGregorin aiemmille moottoripyörällä taitetuille matkadokumenteille. Reitti kulkee tällä kertaa Etelä-Amerikan kärjestä Yhdysvaltoihin ja se taitetaan Harley-Davidson sähkömoottoripyörällä. Kuvamateriaali Latinalaisen Amerikan halki kulkevien sähkömoottoripyörien selästä kuvattuna herättää taatusti matkakuumetta. Tosin sähkömoottoripyörällä matkan taittaminen asettaa hieman haasteita ja hankaluuksia matkan varrelle, jotka pitävät dokumentin mielenkiintoa myös yllä. Jos ei ole vielä nähnyt McGregorin aiempia dokumentteja Long Way Down tai Long Way Round, kannattaa nämäkin moottoripyöräseikkailudokumentit lisätä omalle katselulistalle.

Kotimaista laadukasta matkailudokumenttigenreä edustavat Ville Haapasalon luotsaamat dokumenttisarjat. Näihin kuuluvat 30 päivässä toteutettavat dokumenttimatkat halki Venäjän, Altai-vuoriston, Volgan, Kaukasian sekä seuraten Silkkitien ja Jäämeren rannikon reittejä. Kukin on oma itsenäinen sarjansa ja valottavat niin paikallista kulttuuria kuin suomensukuisten kansojen elämää idän suunnassa. Sympaattinen Ville osaa tuoda paikallisesta kulttuurista mielenkiintoisia tapoja ja ilmiöitä esille ja esittelee meille vähemmän tunnettuja matkailukohteita.

Rauhoittuminen ja minimalismi

Maailmantapahtumat ja kiireinen elämä nostavat helposti stressitasoa turhan korkealle. Tai jos katsoit sinänsä erinomaisen dokumentin nimeltä Valvontakapitalismin vaarat (The Social Dilemma) ja koet pienimuotoista ahdistusta, on parempi yrittää rentoutua ja katsoa seuraavaksi minimalismia ja meditaatiota tutkivia dokumentteja. Nämä voivat tuoda uusia ajatuksia oman elämän yksinkertaistamiseen ja sisäisen onnellisuuden löytämiseen.

Minimalismia eli ylenpalttisesta tavaramäärästä luopumista ja elämän yksinkertaistamista käsittelee laajasti Minimalism: A Documentary About the Important Things -niminen dokumentti. Reilun tunnin mittaisessa dokumentissa seurataan erilaisten ihmisten minimalistista elämäntapaa. Kuvattuina ovat tavallisen perheen, yrittäjän, arkkitehdin ja toimittajan erilaisia tapoja toteuttaa minimalistista elämäntapaa. Vähemmän arkista näkökulmaa aiheeseen tuo vuoden 2021 alussa julkaistu The Minimalists: Less Is Now -dokumentti, joka maalailee minimalismin tuomaa valaistusta tuomalla kameran eteen sekalaisen joukon tavallisia kuluttajia, jotka ovat päättäneet lopettaa turhan kuluttamisen. Ja lisäksi he luopuvat kaikesta turhasta kertoen roinasta eroon pääsemisen vapauttavasta tunteesta.

Jos minimalismi ei helpota ahdistusta, on meditaation harjoittaminen oiva väline sisäisen rauhan etsimisessä. Headspace: Guide to Meditation -dokumenttisarja on tuore ja oivaltava opas meditoinnin aloittamiseen ja meditaation harjoittamiseen. Kahdeksan animaatiojakson sarja käy läpi meditaation tekniikoita ja hyötyjä unohtamatta tieteellistä näkökulmaa meditaation rauhoittavasta vaikutuksesta ihmisen kehoon ja mieleen. Dokumentin kertojana on kokenut meditaation puolestapuhuja ja entinen buddhalaismunkki Andy Puddicombe, joka on myös luonut suositun mobiilisovelluksen meditaation harjoittamisen tueksi. Dokumenttisarja on nopeasti kerännyt kiitosta ja sopii kaikille stressaavaan elämään helpotusta etsiville.

Yhteenveto

Tässä jutussa ehdimme mainita vain murto-osan mielenkiintoisista ja viihdyttävistä dokumenteista, joiden parissa ei tarvitse tylsiä hetkiä kokea. Dokumenttien katsominen on erinomaista ajanvietettä ja niiden avulla voi oppia ymmärtämään ympäristöä ja elämää sykähdyttävällä tavalla. Parhaimmat dokumentit vetävät vertoja suurten budjettien viihde-elokuville ja sarjoille. Viihteen ohella dokumentit tarjoavat paljon tietoutta ja uusia ideoita omaan elämään. Kannattaa rohkeasti kokeilla viihtyä itseään kiinnostavasta aiheesta kertovan dokumentin parissa.

Lisää luettavaa