A Dangerous Method

03.04.2012

David Cronenbergin (Crash, A History of Violence) tuorein elokuva sijoittuu 1900-luvun alkuun, ja kertoo psykoanalyysin oppi-isän Sigmund Freudin (Viggo Mortensen) ja nuoremman tekijän Carl Jungin (Michael Fassbender) suhteesta. Jung työskentelee lääkärinä, kun hänen hoitoonsa saapuu väkivaltainen ja arvaamaton venäläistyttö Sabina Spielrein (Keira Knightley), jolla on diagnisoitu hysteria. Jung päättää kokeilla psykoanalyysia, eli ”puhehoitoa” tyttöön. Naisen psyyke paljastuu murtuneeksi, ja taustalta löytyy vaikea lapsuus sekä seksuaalisia fetissejä.

Jung tapaa idolinsa Freudin, mutta kaksikon näkemykset psykoanalyysistä eivät mene yksiin. Välissä tilannetta hämmentää Spielrein, joka aloittaa suhteen Jungin kanssa ja upottautuu itsekin psykoanalyysiopintoihin.

Psyykettä tutkineet ja uudelleenmääritelleet miehet näytetään itsekin inhmillisen erehtyväisinä sekä yksinkertaisten asioiden ajamina ihmisinä. Elokuva perustuu John Kerrin romaaniin, sekä siitä Christopher Hamptonin tekemään teatteriversioon. Hampton on tehnyt myöskin elokuvan käsikirjoituksen.

Mikael Helenius

Ohjaus: David Cronenberg
Pääosissa: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen
Genre: Draama
Ensi-ilta: 13.4.

Lisää luettavaa