Ilmoitus: Maailman suurin teknologia-alan yritys saattaa laajentua entisestään.
Viime viikko oli sosiaalisessa mediassa tunteita täynnä.
Miljoonia, toisinaan jopa kymmeniä miljoonia faneja keränneet vaikuttajat hyvästelivät kannattajiaan, jotka puolestaan laativat erilaisia kiertoviestejä ja hashtageja rakastamansa sovelluksen puolustamiseksi.
Kaikki tämä alkoi viime perjantaina, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi median edustajille koittavansa selvittää tapoja estää kiinalaisen ByteDancen omistaman TikTokin yksityisyydensuojaan liittyvät rikkomukset oman maansa kansalaisia kohtaan. Yhdeksi tavaksi hän väläytti koko sovelluksen estämistä Yhdysvalloissa.
Ehdotus ei ole ennenkuulumaton – kielsihän toinen suurvalta, Intia, TikTokin oman maansa käyttäjiltä aiemmin tänä vuonna. Kiinan suhde muihin maihin on kiristynyt viime aikoina entisestään, koska sen on nähty vähätelleen koronaviruksen vakavuutta ja edistäneen näin tahallisesti sen leviämistä rajojensa ulkopuolelle.
Kiinan tapauksessa erityistä on se, että useimmat suuryritykset todella toimivat maan kommunistisen hallinnon tiukan valvonnan alla. Toinen yhdysvaltalainen teknologiayhtiö, Apple, aloitti omien tietokoneidensa prosessoreiden valmistuksen vuoden alkupuoliskolla osittain tämän takia – Kiinan kun tunnetaan jakavan innokkaasti yhtiön laitteiden teknisiä tietoja omien puhelinyritystensä kanssa.
Millainen on TikTokissa uransa tehneiden tulevaisuus? Supersuosittu sovellus yli miljardilla käyttäjällään on vetänyt puoleensa myös mainostajien huomion, ja nämä ovat maksaneet eri vaikuttajille tuotteidensa esittelyistä lyhyillä videoillaan. Netissä on kiertänyt väitteitä siitä, että suurimmille vaikuttajille yhdestä postauksesta oltaisiin maksettu jopa yli sata tuhatta dollaria.
Nyt vitsailun aiheena on, että 22 miljoonaa seuraajaa keränneen Chase Hudsonin tai 53 miljoonan fanin Addison Raen saattaisi pian bongata päivittäistavarakauppa Walmartin kassalta.
Ehkäpä nämäkin julkisuudenhenkilöt hyötyisivät lievästä taloudellisesta helpotuksesta, jonka vastuullisessa löytämisessä esimerkiksi Lainat.fi auttaa. Meillä suomalaisilla tämä etu kuitenkin löytyy, ja sitä kannattaakin tarpeen tullen hyödyntää.
Teinien mahdolliseksi pelastajaksi ilmeni tämän viikon alussa yllättävä toimija, Microsoft. Yhdysvaltalainen uutislähde CNN uutisoi maanantaina siitä, miten teknologiajätti oli kertonut blogipostauksessa sen toimitusjohtaja Satya Nadellan keskustelleen liittovaltion presidentin kanssa sovelluksen ostamisen mahdollisuudesta.
Yhtiö sanoi lausunnossaan, että se sitoutuisi oston yhteydessä täyteen turvaselvitykseen ja Yhdysvalloille taloudellisen hyödyn tuontiin. Neuvottelujen se ilmoitti jatkuvan seuraavien viikkojen kuluessa.
Keskusteluihin tulisi osallistumaan edellisen omistaja ByteDancen lisäksi myös Yhdysvaltain hallinto, presidentti mukaan lukien.
Omistajan vaihdos tarkoittaisi sitä, että sovelluksen yhdysvaltalaisten käyttäjien tiedot säilyisivät vain Yhdysvaltojen hallussa. Microsoft operoisi nykyisen suunnitelman mukaan TikTokin toimintoja myös Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suomeen erityistä muutosta vaihdoksella ei näillä näkymin olisi.
Entä jos vaihdosta ei tapahdukaan?
Jos sopimus jäisi tekemättä ja TikTok todella kiellettäisiin Yhdysvalloissa, olisi tällä erittäin kuolettava vaikutus koko media-alustan suosiolle. Sen seuratuimmat ja suosituimmat käyttäjät ovat yhdysvaltalaisia, ja algoritmi suosii osin Yhdysvaltojen suurkaupunkien väestöntiheyden myötä juuri näitä henkilöitä For You -välilehdellään.
Seurauksena on, että sovellusta selatessa kaikista viraaleimmat, hauskimmat ja hämmentävimmät videot on tehty amerikanenglantia vääntäen. Myös yhteisöllisyyden tunnetta luoneet trendit ovat lähes poikkeuksetta aina alkaneet jonkin jenkkiläisen käyttäjän älynväläyksestä.
Voitaisiinkin karkeasti sanoa, että ilman Yhdysvaltoja ei ole TikTokia, ainakaan sen nykyisessä mittakaavassa.
Voiko siis olla, ettei Microsoft ostaisikaan TikTokia? Suurimpana esteenä ostolle toimivat erilaiset lakipykälät ja oikeudelliset toimet. Varmaahan nimittäin on se, ettei näin suuri tienauksen mahdollisuus ole sellainen, mihin nerokkaista markkinakikkailuistaan tunnettua Microsoftia tulisi erityisemmin taivutella.
Maanantaina uutisoitiin myös, että Trump oli antanut yhtiölle 45 päivää aikaa sopimuksen laatimiseen. Jää siis nähtäväksi, joutuvatko TikTok-tähdet samanlaisiin talousvaikeuksiin, kuin monet Instagram-tähdet koronavirusrajoitteiden tiukimpina aikoina.
Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi vuoden alussa siitä, miten erilaisten vaikuttajien työtulot olivat kadonneet lähes täysin mainostajien säikähdyttyä koronaa. Siinä, missä bisnesmielisiä yhteydenottoja saattoi aiemmin olla useita päivässä, korvasi tuolloin tämän jopa viikkojen hiljaisuus.