Rainbow Six Siege on Ubisoft Montrealin syksyllä julkaistava taktinen tiimiräiskintä. Pelaaja asetetaan osaksi terrorismin vastaista ryhmää, tehtävänään ratkaista tulenarkoja kriisitilanteita tiiminsä taktista osaamista ja ylivertaista varustusta hyödyntäen. Pelin kehittäjätiimi päästi lehdistön ja muun messukansan tutustumaan tuotokseensa yhden moninpelimuodon ja -kartan myötä.
Gamescomin demossa esitellyssä tehtävässä kaksi viiden pelaajan joukkuetta taistelee kohderakennuksessa olevan alueen hallinnasta. Tiukasti aikarajatussa tehtävässä voitto on saavutettavissa kohteen valtaamisen lisäksi myös vastapuolen eliminoimisella. Pelialueeksi valikoitui Hereford Base -moninpelikartta, joka on Rainbow Six -tiimin vanha harjoitusalue ja ulkoasultaan karu nelikerroksinen betonirakennus lähiympäristöineen. Aloittelijan näkökulmasta rakennuksen eri kerrokset vaikuttavat turhan samanlaisilta, joten kokonaiskuvan saaminen alueesta on varsin hankalaa. Suuntavaisto petti muutaman kerran varsinkin puolustajilla pelatessa, mutta näin se toki usein on uuden kartan kanssa. Rakennuksessa on useita valvontakameroita, joiden kuvia pääsi taistelun tuoksinassa yhden napin painaluksella tarkkailemaan. Lisäksi pelistä jo pudonneet joukkuetoverit pääsevät seuraamaan peliä kameroiden kautta ja huutelemaan hengissä oleville tiimin jäsenille vinkkejä vielä haudan takaakin.
Jokainen peli alkaa valmisteluvaiheella, jonka aikana pelaajat valitsevat varusteensa sekä äänestävät ryhmiensä aloituspaikan muutaman vaihtoehdon väliltä. Tämän jälkeen molemmat joukkueet siirtyvät asemiin ja saavat 30 sekuntia valmisteluaikaa ennen taistelun alkamista. Puolustajat voivat käyttää ajan ikkunoiden ja oviaukkojen salpaamiseen, hyökkääjien tutkiessa kohdealuetta kauko-ohjattavilla kameraboteilla. Toiminta alkaa välittömästi valmisteluajan loputtua ja ajan paremmin hyödyntänyt joukkue on alusta alkaen vahvoilla. Kommunikoinnin ja hyvän tiimityön tärkeyttä ei pysty liikaa korostamaan tämän pelin kanssa. Homma tuli harvinaisen selväksi individualisteista koostuneen journoryhmämme tultua nopeaan tahtiin lanatuksi niin hyökkääjinä kuin puolustajinakin.
Jokainen sotilas saa kiipeilyn mahdollistavan tarttumaköyden lisäksi mukaansa kahden aseen lisäksi pari roolinsa mukaista lisävarustetta. Hyökkääjillä nämä ovat perinteisen kranaattivalikoiman lisäksi esimerkiksi esteitä tieltä raivaavia moukareita ja termiittipommeja, vihollisen laitteita hajottavia EMP-räjähteitä tai tulitukselta suojaavia kilpiä. Puolustajien erikoisvarusteiden päätarkoitus on luonnollisesti hyökkääjien etenemisen haittaaminen ja tiedustelun häiritseminen, joten heillä on käytettävissään esimerkiksi piikkilankaa, siirrettäviä suojia, barrikadeja sekä kameran toimintaa häiritsevä laite. Jokaisella pelaajalla on lisäksi kauko-ohjattava robottikamera tiedustelua varten.
Ubisoft ilmoitti pelin sisältävän myös kameramoodin, jonka avulla yksi taisteluun kuulumaton henkilö pääsee tarkastelemaan tapahtumia pelaajien näkökulman lisäksi valvontakameroista tai parhaan kokonaiskuvan mahdollistavasti ylävinkkelistä. Uudistus on tehty selvästi eSportsia silmällä pitäen, mutta se toimii varmasti myös karttoihin ja taktiikkoihin tutustumista helpottavana opetusvälineenä uusille pelaajille. Kameranäkymä on pelin PC-versiossa mukana heti julkaisusta lähtien, kun taas konsoleille sen luvataan ilmestyvän vuoden 2016 alkupuolella.
Rainbow Six Siegen lyhyt demo teki vaikutuksen nopeista kuolemista huolimatta. Räiskinnässä on potkua, pelattavuus tuntuu hyvältä ja taktisia elementtejä näyttäisi olevan kattavasti tarjolla. Taistelut olivat napakoita ja intensiivisiä pyrähdyksiä, joissa virheistä rangaistaan nopeasti. Demon jälkeen ei jäänyt oikeastaan arveluttamaan kuin se, onko pelissä riittävästi sisältöä yksinpelaavalle.
Rainbow Six Siege iskee PC:n, PlayStation 4:n ja Xbox Onen pelivaikoimaan lokakuun 13. päivä.
Jaakko Koivurinta