Kun aika hajosi – Arvostelussa Quantum Break

01.04.2016

Vuosi oli 2013, paikka Los Angeles, E3-messut. Microsoft rummutti pian julkaistavaa uuden sukupolven konsolirautaansa Titanfallin, Dead Rising 3:n ja Ryse: Son of Romen kaltaisilla silmäkarkeilla. Monilla huomion vei kuitenkin amerikkalaisjätin pressitilaisuuden keskivaiheella esitelty Quantum Break. Alan Waken kehittäneellä piskuisella Remedy-pelitalolla oli työn alla sangen omituinen TV-sarjan ja interaktiivisen pelin yhdistävä tekele, jonka tarkka formaatti jäi pitkiksi ajoiksi hyvin epäselväksi. Mikäli aikakone olisi olemassa, moni olisi helpottanut odotusta loikkaamalla kolmisen vuotta tulevaisuuteen. Nyt Quantum Break on kuitenkin saapumassa kauppoihin. Toistaako Remedy uutukaisellaan Max Paynen viitoittaman menestystarinan?

Tarina käynnistyy Jack Joycen saapuessa fiktiivisen Riverportin yliopistokompleksille. Ymmällään oleva miekkonen on kutsuttu paikalle tämän vanhan ystävän Paul Serenen toimesta. Kunnianhimoinen tiedemies on kyhännyt yliopistolla jotain suurta, ehkäpä jopa aika-avaruutta mullistavaa. Suunnitelmat heittävät yllättäen häränpyllyä, kun aikakoneen neitsytmatka epäonnistuu ja Serene palaa tulevaisuudesta muuttuneena miehenä. Onneksi protagonistimme ei jää aikakoneen paukahdellessa tyhjin käsin, sillä Joyce huomaa kykenevänsä manipuloimaan ajan kulkua. Jackin kontolle jää selvittää massiivinen aikarepeämä ja pysäyttää siinä samalla vääjäämätön eteneminen kohti ajanlaskumme loppua. B-luokan tieteisrainan tavoin käynnistyvä juoni saa alun jälkeen nopeasti tuulenvirettä purjeisiinsa, eikä Remedyn kirjoittajatiimin tarvitse häpeillä tuotostaan.

www-QuantumBreak-revikka1

Päähahmon selän takaa kuvattu seikkailu muistuttaa alkupuolella tavanomaista räiskintää. Mies poimii maasta pistoolin, haulikon sekä kiväärin ja ryhtyy hyvin luontevaan tyyliin puhdistamaan erilaisia alueita Monarch-suuryhtiön kätyreistä. Toimintaräime nousee kuitenkin yhteentoista viimeistään siinä vaiheessa, kun Jack huomaa hallitsevansa nipun aikaan liittyviä superkykyjä. Kranaatin korvikkeena toimiva aikapommi heivaa viholliset kaaressa ilmojen halki, kun taas suojana toimiva kupla hidastaa ajan kulkua tämän ulkopuolella. Jack kykenee pinkomaan ajan ja paikan halki Usain Boltiakin nopeammin, jolloin vihulaisten täydellinen yllättäminen onnistuu mainiosti takavasemmalta. Nokkelasti suunniteltu kykyrepertuaari toimii mainiona piristysruiskeena, ja toimintakohtaukset muuttuvat ominaisuuksien avulla ajoittain baletinomaiseksi aikakikkailuksi. Kykyjä voi tehostaa sinne tänne ripoteltujen Chronon Source -pisteiden avulla. Joycen suvereenius ei pääse kohoamaan missään vaiheessa yli äyräiden, vaan Monarch-yhtiön tuunatuista soltuista riittää miehelle kiitettävästi vastusta. Sujuva toiminta aiheuttaa harmaita hiuksia vasta astetta heikommin suunnitellussa loppukliimaksissa.

Joycen kommellukset ajassa loikkiessa on onnistuttu rytmittämään kiitettävällä tavalla. Vaikka toiminta on todella näyttävää kautta linjan, vietetään suuri osa ajasta kävellen, jutustellen mukana seuraaville apureille ja keräillen ympäristöstä löytyviä viestejä. Tietokoneiden syövereistä kaiveltavat sähköpostiviestit eivät ole missään vaiheessa pakkopullaa niiden sivutessa usein hyvin nokkelasti pelin pääjuonta. Muutamissa tapauksissa Remedyn käsikirjoittajat on päästetty paukuttelemaan henkseleitä suorastaan hulvattomilla, sinällään mihinkään liittymättömillä komediateksteillä. Pelaaminen on kokonaisuutena jatkuvasti mielekästä, oli sitten kyse suuren mittaluokan toimintakohtauksesta, Monarchin toimistokompleksissa vaeltelusta tai varastohallien koluamisesta.

www-QuantumBreak-revikka3

Quantum Break loistaa Remedyn aiempien pelien tapaan teknisellä puolella. Vinksahtaneessa, aika-avaruuden repimässä maailmassa samoileminen on kautta linjan hurjan visuaalinen kokemus. Vaikka ympäristöt kärsivät hieman toistosta, on näitä väritetty jatkuvasti tyylikkäillä efekteillä. Sinällään kliseinen toimistotalo saa täysin uusia ulottuvuuksia junan rysäyttäessä tämän seinästä läpi kerta toisensa jälkeen. Ympäristöt eivät ole staattisia kulisseja, vaan pylväät ja laatikot hajoilevat nätisti luotisateessa. Remedyn koodarit ovat selkeästi nauttineet mahdollisuudesta kikkailla ajalla. Kiireiset Hollywood-tähdet on rahdattu Suomeen saakka tallentamaan omien virtuaalikopioidensa ilmeet ja eleet. Erityisesti kasvomallinnus ansaitsee vähintään kymmenisen pistettä ja papukaijamerkin.

Remedyn kunnianhimoinen tavoite pelinsä suhteen näkyy sen mittakaavassa. Sinällään jo mainiosti toimivan, täysverisen pelikokemuksen kylkeen on liitetty Hollywood-näyttelijöin tähditetty TV-sarjamainen kokonaisuus. Jokaisen peliosion päätteeksi tehtävät, Paul Serenen saappaissa suoritettavat valinnat takaavat sen, että ainakin toinen pelikerta tulee ehdottomasti tarpeeseen. Neljä suurempaa valintakohtaa vaikuttavat sekä pelin että sarjan puolella, joten toisistaan hienovaraisesti poikkeavia tarinavariaatioita on useampia. Kahden läpipeluun jälkeen tuntuukin, että kokemus jäisi raakileeksi ilman pahisten leiriin loikkaavaa TV-sarjakokonaisuutta. Ainoa harmitus Remedyn alkujaan hämmentävässä visiossa on se, että katseltavaa ei ole tarjolla enempää.

www-QuantumBreak-revikka2

Kokonaisuuden näyttelijävalinnat ovat pääsääntöisesti osuneet hyvin nappiin. Jack Joycen roolin napannut Shawn Ashmore sopii sankarin rooliin kuin nakutettu. On surkuhupaisaa huomata, että Joycen alkuperäinen hahmomalli on tuupattu lopullisessa tuotoksessa tylysti sivuhahmon rooliin. Turhan pienehköön osaan jäävää Jackin velipoikaa tulkitsee Lost-sarjasta tuttu Dominic Monaghan. Mikäli Oscareita jaettaisiin Quantum Breakin näyttelijäköörille, lankeaisi parhaan miespääosan pysti ehdottomasti pääpahis Sereneä näyttelevälle Aidan Gillenille. Game of Thrones -sarjasta tuttu karismaattinen näyttelijä hoitaa roolinsa alusta loppuun kunnioitettavalla pieteetillä. Vahva satsaus kohtuullisen tunnettuihin Hollywood-ammattilaisiin ei osoittaudu turhaksi.

Kaikkien helpotukseksi hartaudella työstetty Quantum Break ei kaadu omaan massiivisuuteensa. Sarjan ja pelin hybridi toimii mielenkiintoisella tavalla, juuri kuten espoolaisstudio on uumoillut. Seikkailu saa puhtaat paperit myös tyylikkään graafisen ulkoasun ja toimivien pelimekaniikkojensa puolesta. Valintoihin nojaavassa pelissä juonenkulku voisi toki rönsyillä astetta enemmän, tällaisenaan pelaajan päätökset eivät loppujen lopuksi näy pelimaailmassa järin suuresti. Onneksi pelastajaksi saapuu TV-sarja, joka muuttuu valintojen mukaan loppua kohden yllättävän paljon.

www-QuantumBreak-revikka4

Quantum Break on kaikin puolin sujuva kokonaisuus, josta on vaikea löytää suurempaa nokan koputettavaa. Remedy on saanut monivuotisen projektinsa kunnialla päätökseen, ja tuloksena on heikoimpina hetkinäänkin hyvin, parhaimpina hetkinään loistavasti toimiva seikkailu. Eikä huolta, niitä heikkoja hetkiä ei mahdu matkan varrelle montaa.

Ikäraja: 18
Saatavilla: Xbox One (testattu), Windows 10 PC

Jaakko Herranen

Lisää luettavaa