Noin vuosi sitten julkaistu nettiräiskintä Destiny sai ilmestyessään varsin ristiriitaisen vastaanoton. Se keräsi oman uskollisen ja edelleen lähes viikoittain pelin pariin palaavan pelaajakuntansa, mutta sai toisaalta laajalti kritiikkiä olemattoman tarinansa ja helposti puurtamiseksi muuttuneen samojen tehtävien grindaamisen takia. Valitettavan monilta jäi teoksen parhaat osiot hienojen raidien ja Nightfall-tehtävien muodossa näistä syistä kokonaan kokematta. Pelinkehittäjä Bungie pyrkii The Taken King -lisärin myötä korjaamaan virheensä ja tekemään universumista taas ihanan paikan meille kaikille.
Eeppisellä avaruustaistelulla käyntiin lähtevä uuden kampanjan alku lupaa ainakin hyvää, kun poikansa Crotan surmaamisesta herneenpalon nenäänsä imaissut ilkiökuningas Oryx saapuu jättimäisen Dreadnought-aluksensa kanssa uhkaamaan aurinkokuntaamme. Oryxilla on ikävä tapa koota armeijaansa muuttamalla muiden rotujen edustajat Takeneiksi, eräänlaisiksi oman pillinsä mukaan tanssiviksi zombeiksi. Keskenään taistelevat muukalaiset eivät tietenkään saa yhdistettyä voimiaan uutta pelottavaa vihollista vastustamaan, joten vastuu isäpapan poistamisesta jää Crotan aiemmin hoidelleiden maan puolustajien harteille. Niin pelaajalla kuin Last Cityn käytäviltä tutuilla hahmoilla on isot roolinsa tässä sankaritarinassa ja Taken Kingin tapahtumat avaava noin kuusi tuntinen kampanja onkin kuin raikas tuulahdus emopelin onton tyhjään maailmaan.
Homma ei suinkaan pääty pääjuonen loppuun, sillä tarinan läpäisy avaa pelaajalle loppupelisisällön lisäksi useita pitkiä juonilinjoja, joissa Eris Morn, Variks ja monet muut liittolaiset kaipaavat pelaajahahmon apua. Tehtävät on siirretty omaan valikkoonsa hahmon inventaariossa, niiden tavoitteet ja palkinnot on esitetty selkeästi ja niiden välillä on selvä juonen tapainen aiempien lisärien tyyliin. Myös eritasoiset Strike-tehtävät helpoimmista aina lukuisilla haastetta tuovilla muuttujilla varustettuihin Nightfalleihin aukeavat omiksi pelilistoikseen tässä vaiheessa. Korkeamman tason hahmot pääsevät myös kokemaan sen kovimman haasteen koko paketin kruununjalokiven eli King’s Fall -raidin muodossa. Eri sisällöt aukeavat pelattaviksi hahmon kokemustason noustessa riittävän korkeaksi, ja kaikissa on myös vahvat suosituksensa sille, minkä valotason hahmolla niihin kannattaa lähteä.
The Taken Kingin julkaisun yhteydessä tehty 2.0.-sääntöpäivitys muutti eniten juuri pelaajahahmon kehitystä aiempaan verrattuna, erottaen kokemuksen keräämisen ja hahmon valotason toisistaan. Sotimalla, tehtäviä suorittamalla ja etsintäkuulutuksia tekemällä kertyvä kokemustaso määrittää mitkä kaikki loppupelin tehtävät aukeavat pelaajan kokeiltavaksi. Valotaso puolestaan on pelaajan kaikkien varusteiden voimakkuuden keskiarvo ja määrittää sen, minkä verran vahinkoa pelaaja tekee ja ottaa vastaan eri vihollisia vastaan taistellessaan. Tehtäviin, iskuihin ja raideihin on siis nykyään mahdollista osallistua kunhan on kerännyt kokemusta riittävästi, mutta hahmon varusteiden valopitoisuus määrittää sen, miten hankala tehtävästä tulee. Sääntöuudistukset päivitettiin kaikille pelaajille, mutta vain The Taken Kingin hankkineet pääsevät kehittämään hahmonsa tasolle 40 asti ja hankkimaan ne kaikista valorikkaimmat varusteet.
The Taken King toi mukanaan myös tukun muita pelikokemusta parantavia uudistuksia: turha latausruutujen tuijottaminen on poistunut koko tehtävä- ja etsintäkuulutusjärjestelmän muutoksella, valuuttajärjestelmää on yksinkertaistettu ja ehkä tärkeimpänä uudistuksena loputon planeettojen nuohoaminen mineraalien ja tarveaineiden toivossa on muuttunut lähes kokonaan tarpeettomaksi. Vihollisilta putoavia aseita voi hyödyntää suoraan omien legendaaristen varusteiden parantamiseen, mikä tekee tehtävistä saatavasta saaliista käyttökelpoisempaa ja mahdollistaa samalla lähes uniikkien aseiden luomisen. Ja sikäli mikäli niitä mineraaleja tarvitsee jostain syystä keräillä, tekevät ghost-robotin sitä varten suunnitellut päivitysosat siitäkin hommasta siedettävämpää. Vanhat varusteet sen sijaan muuttuvat vuosipäivityksen myötä lähes käyttökelvottomiksi, mutta ainakin osaan aiemmin hankkimistaan eksoottisista aseista ja panssareista voi päivittää mitat täyttäviksi Guardianien keskuspaikkana toimivassa tornissa.
Käyttöliittymän muutokset tekevät tehtävien suorittamisesta vaivattomampaa ja uudet viholliset puolestaan tuovat jo ennestään hyvin toimineelle avaruussodan hiekkalaatikolle aivan uudenlaisia taktisia elementtejä. Takeneiksi muuttuneet tutut vihollistyypit ovat saaneet muutoksen yhteydessä aivan uudenlaisia voimia pelaajan hermoja koettelemaan: Oryxin turmelemat vandaalit heittävät ympärilleen tulitukselta suojaavan kuplan, psionit jakautuvat kahtia ja goblinit tekevät tovereistaan hetkellisesti kuolemattomia. Eniten päänvaivaa aiheuttavat kuitenkin varomattoman pelaajan näkökentän hetkellisesti pimentävät kapteenit, jotka läsnäolollaan muuttavat rutiinitaistelunkin pelottavaksi kohtaamiseksi. Erityismaininnan ansaitsevat myös uusien Strike-tehtävien pomomatsit, joihin on pyritty kehittämään uudenlaista haastetta. Siinä missä aiemmin pomoviholliset kestivät lähes loputtoman määrän vahinkoa, syntyy uusien tehtävien haaste enemmänkin ympäristön muutoksista, vihujen parannellusta tekoälystä ja vaihtelevista taktiikoista. Tehtävien viholliset myös vaihtelevat suorituskertojen välillä, mikä onkin kaivattu uudistus, sillä pelin luonteeseen kuuluu samojen tehtävien pelaaminen jopa kymmeniä kertoja. Mukavana uudistuksena myös vanhoihin tehtäviin on lisätty näitä muuttujia.
Uudet viholliset eivät ole ainoa uudistus Destinyn taistelukentällä, sillä The Taken King tuo mukanaan myös uusia pelattavia hahmoluokkia vanhojen rinnalle. Sunbreaker on valtavalla tulisella vasarallaan tuhoa kylvävä titaani, kun taas vihollisia erikoiskyvyllään yhteen niputtava Nightstalker on ensimmäinen ryhmäänsä ominaisuuksillaan tukeva hunter. Uusi velho Stormcaller puolestaan on todellinen sähkön suurlähettiläs, joka salamoillaan vaihtovirroittaa isommankin vihuryhmän nopeasti manan majoille. Uudet supervoimat täydentävät hyvin jo olemassa olevia tuomalla täysin uudenlaisia taktisia vaihtoehtoja tehokkaan tuliryhmän kasaamiseen.
Kilpailullinen moninpeli Crucible on uusiutunut muutaman uuden pelimuodon sekä kahdeksan kartan verran. Rift on uudenlainen kuuden pelaajan joukkueiden välillä kisailtava pallopelin tapainen, jossa pelikentälle tiettyyn paikkaan ilmestyvä sirpale on kuljetettava vastustajan alueella olevaan maaliin. Yhteispeli on avain menestykseen sillä muiden joukkuetovereiden on suojeltava sirpaleen kuljettajaa koko vastustajajoukkueen yrittäessä tappaa maalialueelle pyrkijän. Mayhem puolestaan on nimensä mukaisesti kaoottinen kuuden pelaajan joukkueiden välinen pelimuoto, jossa sekä kranaattien että taistelijoiden supervoimien latautumisajat ovat todella lyhyet. Taistelukentästä muodostuu nopeasti todellinen tulihelvetti, jossa henki on höllässä taistelijoiden moukaroidessa toisiaan taukoamatta supervoimillaan ja räjähteillään. Rift on ensimmäinen varsin tavoitepainotteinen pelimuoto Cruciblen varsin suoraviivaiseen räiskintätarjontaan siinä missä Mayhem on enemmänkin vain sekopäistä hauskanpitoa vailla rajoja.
The Taken King on erinomainen lisäosa, joka tuo huomattavia parannuksia alkuperäiseen teokseen. Uutta sisältöä tarjotaan vähintään emopelin verran ja pelimekaniikan muutokset tekevät kokemuksesta nautittavamman. Yhteisöllisyys on edelleen tärkeä osa Destinya, joten parhaan pelikokemuksen saa kun kaverilistalla on vähintään muutama Guardian täydentämään omaa tuliryhmää. Bungien hinnoittelupolitiikka tosin saattaa nostattaa hieman kulmakarvoja, sillä The Taken King vaatii toimiakseen myös aiemmin julkaistut The Dark Below– ja The House of Wolves -lisäosat, mutta ainakin erikseen ostettuna paketin sisältö vastaa helposti sen noin 40 euron hintalappua. Toisen vuotensa aloittava Destiny alkaa joka tapauksessa olla viimein sellainen elämys, mitä sen alunperinkin olisi pitänyt olla – ja hyvä niin.
Syyskuun 15. päivä julkaistu Destiny: The Taken King on saatavilla joko erillisenä julkaisuna tai myös emopelin ja aiemmat lisäosat sisältävänä Legendary Edition -versiona.
Ikäraja: 16
Saatavilla: Playstation 3, Playstation 4 (testattu), Xbox 360, Xbox One
Jaakko Koivurinta