Fallout 4 on Bethesda Studiosin kehittämä ydinsodan jälkeiseen maailmaan sijoittuva roolipeli. Sarjan ensimmäisillä peleillä on kunniapaikkansa rakastetuimpien isometrisesten roolipeliklassikoiden joukossa, mutta modernit Falloutit ovat lähempänä kolmiulotteisia ensimmäisen persoonan räiskintöjä. Samansuuntainen kehitys jatkuu myös sarjan neljännen osan myötä, kun Bethesda yrittää repiä vanhasta Skyrimissakin käytetystä Creation Engine -pelimoottoristaan vielä viimeisetkin tehot irti.
Falloutien maailmassa pahimmat uhkakuvat toteutuvat ja suurin osa sivilisaatiosta tuhoutuu ydinsodan myötä. Pieni osa ihmisistä saatiin ajoissa turvaan maan alla sijaitseviin pommisuojiin ja näiden onnekkaiden joukossa on myös pelin päähahmo perheineen. Erinäisten tapahtumien seurauksena sankari herää porukan ainoana elossa olevana syväjäädytyksestä 200 vuotta myöhemmin vain huomatakseen pienen poikansa olevan kadoksissa. Kylmä holvi on ankea paikka ja lapsen kohtalo huolettaa, joten ainoa mahdollisuus on lähteä tutkimaan ulkopuolella aukeavaa ydintuhon muovaamaa kotikaupunkia. Pelin avoin maailma, nykyään Commonwealthina tunnettava post-apokalyptinen Bostonin alue, aukeaa päähahmon tutkittavaksi heti holvista ulos kömmittäessä.
Maan pinnalle saapuessa pelaajaa odottaa varsin lohduton näky, sillä sodan runtelemasta vanhasta kotiseudusta on vain rauniot jäljellä; säteily on saastuttanut vesistöt ja ympäristö on täynnä mutaatioiden synnyttämiä kammottavia hirviöitä. Commonwealth on anarkian vallassa ja vaeltelevat rosvojoukot ovat alati vähälukuisten, parempaa maailmaa rakentavien viimeisten ihmisten riesana. Muutamia järjestäytyneitä yhteisöjä sentään vielä on olemassa ja se, miten näihin suhtautuu, on avointa maailmaa tutkivan pelaajan päätettävissä. Minutemen-järjestö pyrkii turvaamaan vapaiden kansalaisten elämää siinä missä vähempiosaisiin ja saastuneisiin halveksuvasti suhtautuva militaristinen Brotherhood of Steel uskoo teknologian voimaan. Bostonin maisemissa liikkuu myös paljon apureita, joita voi värvätä mukaan matkoillensa tai kutsua tukikohtaan hanttihommia tekemään. Hahmoilla on omat luonteenpiirteensä ja usein myös jotain sanottavaa pelaajan toiminnasta, joten kumppaneita pitää ihan mielellään mukana muutenkin kuin kantoapuna.
Bethesdan roolipelien vahvuus on aina ollut kiehtova, tutkittavaa täynnä oleva maailma. Tässä suhteessa Fallout 4 lunastaa odotukset komeasti. Kunhan vanhat kotikulmat on pikaisesti nuuskittu läpi, vetää vaeltelijan veri nopeasti lähimaastoja tutkimaan. Hiekkalaatikkomainen urbaani erämaa aukeaa pelaajan ehdoilla, sillä pääjuonta pystyy seuraamaan täysin omassa tahdissaan. Pelisarjan keskeinen elementti on vapaus kokea kaikki, mitä maailmalla on tarjota ja tarinankerronta alistetaan tälle. Commonwealthin raunioiden, holvien ja rakennusten seassa vaeltaja kohtaa lähes loputtoman määrän pieniä seikkailuja sekä runsain mitoin maittavan veristä väkivaltaa.
Pelaaja voi tilanteen äityessä taisteluksi käyttää aseitaan joko reaaliaikaisesti ensimmäisen persoonan näkökulmasta räiskien tai hyödyntää hieman taktisemman vaihtoehdon tarjoavaa VATS-järjestelmää. VATS hidastaa aikaa ja mahdollistaa tarkan tähtäämisen vihollisen eri ruumiinosiin. Moninkertaisesti vahinkoa aiheuttavat kriittiset osumat aktivoidaan järjestelmän kautta ja mahdollisuus esimerkiksi rampauttaa vaarallinen vihollinen ampumalla tältä jalat alta tuo mukavaa taktisuutta sotimiseen. Räiskintää on parannettu huomattavasti sarjan aiempiin osiin verrattuna ja sitä huomaa turvautuvan VATSin käyttöön vain pahimmissa tilanteissa. Väkivallalle on hahmon ominaisuuksista riippuen myös vaihtoehtoja ja karismaattinen satusetä puhuu vastustajan pään sekaisin siinä missä kovan luokan hakkeri ohjelmoi ympäristön robotit ja automaattitykit omalle puolelleen. Hahmon kehittämistä on suoraviivaistettu aiemmista peleistä, mutta sankarille pelin alussa määritellyt S.P.E.C.I.A.L-ominaisuudet sekä tasonnousujen myötä avattavat erikoiskyvyt määrittävät silti edelleen vahvasti sen, miten pelissä kannattaa edetä.
Erämaassa on paljon alueita, joihin voi rakentaa oman tukikohdan, kunhan on ensin kerännyt riittävästi metallia, puutavaraa ja muita tarveaineita rakennusten pystyttämiseen. Ympäristö on täynnä kaikenlaista romua ja tukikohdan rakentamisesta haaveilevan kannattaakin kerätä kaikki mukaan, lyijykynistä ja vanhoista peltipurkeista alkaen. Toimiva yhteisö tarvitsee myös puhdasta vettä, ruokaa, sähköä sekä tietysti ilkiöt poissa pitävän uskottavan puolustuksen. Kun perustarpeet on hoidettuna seuraavat sitten kauppiaat, baarit, ravintolat sekä muut postapokalyptisen maailman luksustuotteet. Rakennukset voi kasata mieleisellään tavalla kivijalasta ylöspäin poimimalla valikosta haluamansa rakennuskomponentit, liittämällä ne yhteen ja huolehtimalla sisustuksen kuntoon. Rakentelu on sinällään varsin irrallinen osa muusta pelistä, mutta jos oman tukikohdan parissa puuhastelu kiinnostaa, saa siihen kulutettua helposti jopa kymmeniä tunteja.
Ulkoasultaan ja tekniikan osalta Fallout 4 on vaihteleva tapaus, sillä vanhentunut pelimoottori nostaa rumaa päätään monissa kohdissa. Ympäristöt ovat pääasiassa upeita ja parantavat huomattavasti Fallout 3:n ankean näköisestä Capital Wastelandista, mutta pelin hahmot ovat suurelta osin todella ruman näköisiä. Tuskallisen usein toistuvat ja osittain hisseihin piilotetut pitkät lataustauot eivät myöskään kuulu tämän tason julkaisuun vuonna 2015. Esimerkiksi keväällä ilmestyneen Witcher 3:n huomattavasti paremmin toimivan tekniikan rinnalla Fallout 4 näyttää todella vanhentuneelta. Pelin äänimaailma on sen sijaan todella upea ja sen soundtrack silkkaa timanttia: erityisesti vanhoja ikivihreitä hittejä soittavaa Diamond City Radiota on lähes mahdotonta sulkea seikkailun aikana. Pelin 1950-luvun henkinen retromaailma on todella kiehtova ja onkin hieman sääli, ettei sotaa edeltävään aikaan päästä tutustumaan oikeastaan lyhyttä hahmonluontia pidempään.
Fallout 4 on monelta osin kankea ja vanhanaikainen, mutta Bethesdan taika on siinä, että ydinsodan jälkeisen erämaan tutkimisessa on jotain, mikä saa palaamaan pelin pariin yhä uudestaan. Tekijätiimi on myös luvannut konsoliversioiden päivittyvän pelaajien itse tuottamia modeja tukevilla työkaluilla vuoden 2016 aikana, joten siltäkin osin Fallout 4 on vasta elinkaarensa alkuvaiheessa. Tällaisenaankin pelissä on valtava määrä sisältöä, joten hinta-laatusuhteeltaan kyseessä on ohittamaton tapaus niin pelisarjan faneille kuin roolipeleistä pitävillekin.
Ikäraja: 18
Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), Xbox One, PC
Jaakko Koivurinta