Verinen viikonloppu – Arviossa Until Dawn

11.10.2015

Teiniporukan viinanhuuruinen mökkireissu saa dramaattisen päätöksen, kun kaksoissiskokset Hannah ja Beth katoavat ikävän pilan seurauksena hyiseen talviyöhön. Tyttöjä ei koskaan löydetä, joten vuotta myöhemmin porukan muut jäsenet kokoontuvat samaiselle hiihtomajalle muistelemaan ystäviään. Jo alusta asti on kuitenkin selvää, että jokin vaanii teinejä pimeässä metsässä murha mielessään. Vain onnekkaimmat ovat hengissä aamun sarastaessa.

Playstation 4:lle yksinoikeudella julkaistu Until Dawn on brittiläisen Supermassive Gamesin interaktiivinen selviytymiskauhupeli. Pelimekaniikaltaan muutaman vuoden takaisen Heavy Rainin mieleen tuova teos kumartaa syvään 1980- ja 90-lukujen teinikauhuleffojen suuntaan. Kaikesta huokuu tekijöiden rakkaus kyseistä genreä kohtaan. Kahdeksanpäinen päähenkilökatras sisältää kaikki näihin tarinoihin kuuluvat arkkityypit kuumapäisestä urheilijanuorukaisesta herkkään runotyttöön, mutta tarinan edetessä hahmoista paljastuu myös pinnan alla kuohuvia jännitteitä ja muita yllätyksiä.

www-UntilDawnrevikka1

Elokuvamaisen tiukkaa, pelaajan tekemien valintojen mukaan muokkautuvaa käsikirjoitusta seuraava tarina lähtee liikkeelle teiniporukan saapuessa lumisella vuorella sijaitsevaan majapaikkaansa. Pahaksi onneksi mökki sijaitsee synkän kanadalaisen metsämaiseman keskellä, suljetun mielisairaalaan ja synkän salaisuuden kätkevän kaivoksen täydentäessä jenkkiteineille hengenvaarallisen ympäristön. Kymmeneen lukuun jaettu tarina etenee reaaliaikaisesti kohti aamua kiristäen jännitysruuvia tasaisesti loppuhuipennusta kohti. Sopivan inhottavasti sijoitettu kamera ja uhkaava äänimaailma nostavat tunnelmaa ja sieltä täältä löytyvät, karmivaa taustatarinaa avaavat johtolangat sekä tulevista vaaroista lyhyinä väläyksinä varoittavat toteemit saavat mielikuvituksen laukkaamaan.

www-UntilDawnrevikka2

Until Dawnin tarinankerronnan keskeisin koukku on niin sanottu perhosvaikutus, joka muokkaa tarinan kulkua pelaajan tietyissä kohdissa tekemien valintojen mukaan. Muutaman kerran jokaisessa episodissa joutuu tekemään valinnan parin vaihtoehdon välillä ja näillä päätöksillä saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia päähahmojen kohtalon osalta. Riidassa tyttöystävän puolelle asettuminen saattaa ratkaista sen, miten innokas hän on auttamaan sinua tiukan paikan tullen. Oven lukitseminen puolestaan saattaa sinetöidä myöhemmin tarinassa saman oven takana olevan toisen hahmon kohtalon. Lajityypin kliseiden tuntemisesta on apua, sillä tyylitietoiset pelintekijät myös tarjoilevat näitä valintatilanteita pelaajan koettavaksi tasaisella syötöllä. Hienona juttuna tarinassa ei pääse taaksepäin, joten päätöksien seuraukset on vaan kestettävä. Kukaan päähahmoista ei ole turvassa kuolemalta, joten pelin kuutisen tuntia kestävä tarina on tarkoitettu useampaan kertaan koettavaksi, vaikka perhosvaikutus ei juonen keskeisiin elementteihin vaikutakaan.

Interaktiivisen elokuvan tapaan etenevä tarina koetaan käsikirjoituksen mukaan kulloinkin vuorossa olevan hahmon kautta. Välillä tutkitaan lähiympäristöä vapaammin kolmannen persoonan näkökulmasta, kun taas välillä seurataan reaktiotestein höystettyjä välianimaatioita. Joissain kohdissa tapahtumat vaativat oikean ohjaimen napin mahdollisimman nopeaa painamista ja joissain taas ohjainta on pidettävä mahdollisimman liikkumatta. Useimmiten nämä quick time eventit ovat vain pelaajan kiusoittelua, mutta jossain kohdissa epäonnistumisella saattaa olla ikävästi brutaalin veriset seuraukset.

www-UntilDawnrevikka3

Peli on laatutyötä sekä visuaalisen ilmeensä että äänimaailmansa osalta, joten tunnelma nousee huippuunsa joko kotiteatterilaitteistolla tai kuulokkeet päässä pimeässä huoneessa pelatessa. Liikkeenkaappauksella toteutetut päähahmot näyttävät hyvältä ja pelin näyttelijäkaarti Hayden Panettieren (Heroes), Rami Malekin (Mr Robot) ja erityisesti herkullisesti ylinäyttelevän Peter Stormaren (Fargo) johdolla tekevät laatutyötä. Pienenä miinuksena hahmojen kasvojen liikkeet eivät ihan joka tilanteessa tavoita kohtauksen vaatimia tunnetiloja, mutta kokonaisuutena Until Dawn on ulkoasunsa puolesta parasta, mitä PlayStation 4:llä on tähän mennessä nähty.

Until Dawn on mainio interaktiivinen elokuva, jota voi suositella lämpimästi erityisesti teinislasherinsa tunteville. Parissa illassa läpipelattava elämysjuna on laatuaikaa kauhuviihteen parissa, joka tarjoaa hahmojen kohtaloon vaikuttavien peruuttamattomien valintojen myötä myös kosolti uudelleenpeluuarvoa. Hauskaa säikyttelyä, tyhjäpäisiä teinejä ja brutaaleja kuolemia janoavien kannattaa poimia tämä paketti tarkempaa tutustumista varten.

Ikäraja: 18
Saatavilla: Playstation 4

Jaakko Koivurinta