Apinarokkoa on jo Ruotsissa – kuinka vaarallinen tauti on?

THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo asiasta.

21.05.2022

Euroopassa, muun muassa Ruotsissa, Ranskassa ja Italiassa sekä Pohjois-Amerikassa on todettu kuluneiden kahden viikon aikana useita apinarokkotapauksia.

Tartunnat on todettu henkilöillä, jotka eivät ole matkustaneet alueilla, missä apinarokkoa tavallisesti esiintyy.

Suurimmassa osassa tapauksista tartuntojen epäillään liittyvän miesten väliseen seksiin.

Apinarokkoa aiheuttavaa virusta esiintyy pääasiassa Länsi- ja Keski-Afrikassa, ja tartunnat saaneet ihmiset ovat tavallisesti olleet tekemisissä villieläinten kanssa. Taudin tarttuminen ihmisestä toiseen on harvinaista, ja Euroopassa sairastuneilla on aiemmin lähes poikkeuksetta ollut taustalla matkailua Afrikan mantereella.

Apinarokkotartunnan saaneelle voi kehittyä vesirokkoa muistuttavia, rakkulamaisia ihomuutoksia erityisesti kasvoille. Ihomuutokset voivat tämän jälkeen levitä muualle keholle sekä genitaalialueelle. Kuumetta ja yleistä sairauden tunnetta saattaa esiintyä muutama päivä ennen ihottuman puhkeamista.

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa.

Vakavat taudinkuvat ovat kuitenkin mahdollisia erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Apinarokon mahdollisuus on hyvä tunnistaa henkilöllä, jolla ilmenee taudille sopivia oireita. Tarttuakseen ihmisestä toiseen tauti tarvitsee usein hyvin läheisen kontaktin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta Suomessa ja pyytää paikallisilta tartuntatautiviranomaisilta ilmoitusta mahdollisista varmistuneista apinarokkotapauksista.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti on kertonut julkisuudessa isorokkorokotteen suojaavan kohtuudella myös apinarokolta. Suomessa käytännössä kaikki ennen 70-lukua syntyneet ja osa 70-luvulla syntyneistä on rokotettu isorokkoa vastaan. Huolissaan ei Vapalahden mukaan kannata olla; apinarokko ei kehity samanlaiseksi epidemiaksi kuin vaikkapa koronavirus.

Lisää luettavaa