Avoimesti homoseksuaali suomalainen ex-ammattilaisjääkiekkoilija kertoo: ”Rasismia tai homofobiaa ei enää hyväksytä kaukalossa tai kopissa”

Hieno, hieno kampanja!

27.04.2022

Avoimesti homoseksuaalisuudestaan puhuva entinen ammattilaisjääkiekkoilija Janne Puhakka uskoo, että lajikulttuuri Suomessa ja ulkomailla on muuttunut. Hänen mukaansa rasismia tai homofobiaa ei enää hyväksytä kopissa ja kaukalossa.

Eilen TPS:n ja Tapparan välisen neljännen liigafinaalin yhteydessä sai ensinäytöksensä Janne Puhakan, Liigan ja EA Sportsin yhteistyössä tuottama, inkluusiota ja diversiteettiä kiekkomaailmassa juhlistava videoesitys.

Puhakka haluaa edesauttaa kulttuurin muutosta jääkiekkopiireissä ja kannustaa nuoria lajin pariin omina itsenään.

Puhakka edusti Suomen juniorimaajoukkueita vuosina 2010–2015. Hän pelasi yli 100 ammattilaisottelua Mestiksessä, Liigassa ja Ranskan Ligue Magnusissa vuosien 2015–2018 aikana. Puhakka kertoi ensimmäisenä suomalaisena miesjääkiekkoilijana julkisesti homoseksuaalisuudestaan lokakuussa 2019.

Jääkiekkomaailmassa homoseksuaalisuutta pidettiin pitkään tabuna. Videolla Puhakka kertoo, ettei uransa aikana uskaltanut tulla homoutensa kanssa julkisesti ulos, koska asiaan liittyi erilaisia pelkoja koskien niin joukkuekavereiden ja muiden ihmisten suhtautumista kuin myös mahdollisia negatiivisia vaikutuksia uraan, perheeseen ja parisuhteeseen.

Jääkiekkopiireissä esiintyneeseen homofobiseen nimittelyyn hän ei alkujaan puuttunut aktiivisesti, vanhempana kylläkin.

“Nuorempana siihen jopa lähti mukaan. Ei oikein osannut määritellä omia arvoja saatikka seistä niiden takana. Oli helpompaa mennä massan mukana, vaikka se tuntui pahalta ja väärältä. Myöhemmin vanhempana en lähtenyt siihen mukaan ja saatoin jopa uskaltaa kyseenalaistaa kyseiset nimittelyt”, hän sanoo.

Puhakan oman kokemuksen mukaan nuorempi sukupolvi ei juurikaan enää käytä homo-sanaa haukkumismielessä. Hän on myös optimistinen sen suhteen, että jääkiekkomaailma on nykyisin valmiimpi avoimesti homoseksuaaleille pelaajille niin Suomessa kuin ulkomailla. Kaapissa olevia urheilijoita hän haluaa kannustaa kuuntelemaan itseään ja puhumaan aiheesta rohkeasti läheisille tai kenelle tahansa turvalliselle ihmiselle.

“Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta jälkikäteen ajateltuna en näe esteenä puhua asiasta myös kopissa muiden pelaajien kanssa, jos siltä tuntuu”, Puhakka toteaa.

Tärkeimpänä konkreettisena tekona syrjinnän kitkemiseksi jääkiekkopiireistä Puhakka näkee avoimen keskustelukulttuurin sekä oikeanlaiset seuraamukset homofobisista kommenteista.

EA Sportsin ja Liigan kanssa yhteistyössä toteutetulla videolla esiintyy Puhakan lisäksi muita urheilumaailmasta tuttuja henkilöitä, kuten Siim Liivik, Elina Gustafsson, Camilo Miettinen, Annina Rajahuhta, Emmi Rakkolainen ja Rami Ruohonen.

“Jos ajatellaan urheilua, jossa tähdätään huipulle ja haetaan maksimisuoritusta, pitäisi siellä olla mahdollisimman vähän taakkaa harteilla. Se, että joutuu piilottelemaan itseään, on kauhea taakka. Ymmärrän, että se voi varmasti tuntua todella pelottavalta tulla ulos kaapista tai kopista, mutta et voi tehdä mitään parempaa, kuin olla itsellesi rehellinen ja sitä kautta myös muille. Kannustan siihen täydellä sydämellä”, Gustafsson sanoo videolla.

Katso video alta.

YouTube video

 

Lisää luettavaa