Suomessa on rannikkoseuduilla ja etelässä totuttu jo kovin keväiseen säähän, vaikka esimerkiksi Pohjois-Karjalassa tiet ovat vankassa lumessa ja niitä kehystävät aurauskinokset.
Nyt Suomessa nähdään kuitenkin muutos, joka pysäyttää kevään tulon.
Mitä sitten on luvassa ja minne?
Ilmamassojen sijaintia säätelevä polaaripyörre uhkaa lähitulevaisuudessa heiketä rajusti, mikä altistaa kylmän ilmamassan purkauksille, kirjoittaa Foreca tänään. Kuluvana talvena polaaripyörre on pääsääntöisesti ollut voimakas, mikä on johtanut meillä lauhoihin länsivirtauksiin ja monin paikoin varsin vähälumiseen tilanteeseen. Myös aikaiset keväiset tuulahdukset kuuluvat asiaan voimakkaan polaaripyörteen aikakautena.
Käytännössä polaaripyörteen heikkeneminen tarkoittaa, että länsivirtausten voimakkuus romahtaa ylempänä ilmakehässä tuntuvasti – vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen alhaiselle tasolle.
Jos polaaripyörre hajoaa lopullisesti tämän vuoden osalta jo maaliskuussa, voi se tarkoittaa, että hyytävä talvisää palaa ja jarruttaa kevään saapumista, matalapaine hidastuu ja hitaat korkeapaineen alueet voivat tulla päälle. Toisaalta takatalvien todennäköisyys voi vähentyä huhti-toukokuussa, jos polaaripyörre poistuu päiväjärjestyksestämme jo alkukevään aikana. Sinänsä polaaripyörre hajoaa ennemmin tai myöhemmin, ja nyt se näyttäisi hajoavan ennätysajassa.
Suomessa asioita alkaa tapahtua sunnuntaina. Tämä tarkoittaa alkuun, että reippaita lumisateita, jopa yli 20 sentin kertymiä, voi tulla etelään ja keskiseen Suomeen.
Aivan varmaa ei vielä ole, että tilanne olisi tämä, Foreca ennustaa. Matalapaineiden reittiin ja kylmenemisen voimakkuutteen liittyy siis vielä epävarmuutta.