Duudsonien Venla-suosio ällistyttää keskinkertaisten katsojalukujen valossa – tässä totuus!

21.01.2013

Kultanen Venla  2012 -gaala palkitsi eilen tv-ohjelmia ja niiden tekijöitä. Pääosin valinnat suoritti raati, mutta myös yleisö sai valita kahdessa kategoriassa suosikkinsa.

Ja yleisö puhui. Paras esiintyjä oli Suomen kansan mielestä Duudsonit. Paras tv-ohjelma taas oli Duudsonit tuli taloon.

Jo tuoreeltaan valinta on kummastuttanut keskustelupalstoilla. Ihmetystä herättää, kuinka Kultaisen Venlan äänestystulokset voivat olla niin suuressa ristiriidassa virallisten katsojalukujen kanssa. Jos mitataan tv-sarjojen keräämää kokonaishuomiota mediassa, Duudsonit ovat niinikään jääneet Vain elämää ja Putous -ohjelmien taakse.

Duudsonit oli vasta Subin kuudenneksi katsotuin ohjelma vuonna 2012. Katsojia oli parhaimmillaankin vain 516 000. Venla-yleisöäänestyksessä toiseksi sijoittunut Vain elämää sen sijaan sai viime vuonna parhaimmillaan katsojia 911 000 ja kolmoseksi tullut Putous huikeat 1,39 miljoonaa.

Asiaa on helppo tarkastella sen valossa, miten äänestys on toteutettu. Kultaisessa Venlassa äänestys toteutettiin internetissä ja postikortein. On helppo päätellä, että nuoriso on ollut verkossa erittäin aktiivista äänestäessään Duudsoneita, Tulos olisi voinut olla täysin erilainen, jos äänestys olisi toteutettu vaikkapa samoin kuin tv-ohjelmissa: maksullisella tekstiviestiäänestyksellä.

Lisää luettavaa