Erikoislääkäri: Näillä 6:lla kikalla hoidan itse flunssaa

Hyvä tietää!

17.12.2023

Nyt eletään pöpöjen aikaa.

Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vänni on esitellyt kuusi kotikikkaa, joita hän itse peräänkuuluttaa flunssan hoidossa.

Tässä ne tulevat:

1. Lepo ja nesteytys
Jos flunssa pääsee iskemään, tärkeintä on levätä ja huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Riittävä juominen auttaa tukkoisuuteen tekemällä limasta ohuempaa ja pitää kehon nesteytettynä myös kuumeessa. Vältä raskasta fyysistä rasitusta, kunnes oireet lievittyvät ja olet kuumeeton.

2. Tulehduskipulääkkeet, parasetamoli ja nenäsuihkeet
Tarvittaessa flunssaoireita, kuten kuumeista oloa tai lihaskipuja, voi lievittää tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla. Tukkoisen nenän avaamiseen voi käyttää suihkeita, kunhan muistaa ettei mitään valmistetta tule käyttää kovin pitkiä aikoja.

3. Nenäkannu
Nenän huuhtelu nenäkannulla helpottaa tukkoista oloa, vaikka se ei auta selättämään itse virusta. Nenähuuhtelulla voi ylläpitää nenän limakalvojen hyvinvointia ja edistää liman poistumista nenäonteloista. Nenäkannun käyttö saattaa myös ennaltaehkäistä flunssan jälkitautien, kuten poskiontelontulehduksen syntymistä.

4. Hunaja
Hunaja on yksi luonnon ihmeaineista, joka on laajalti käytössä terveydenhuollossa. Flunssaoireista hunaja tehoaa parhaiten yskään ja tekee tutkimusten mukaan myös muista flunssan oireista miedompia.

5. Sinkki
Tutkimusten mukaan sinkistä voi olla hyötyä flunssan ehkäisyssä. Sinkki saattaa myös hieman lyhentää flunssaoireiden kestoa, jos sen nauttiminen aloitetaan heti oireiden ilmaantuessa. Päiväannoksen tulisi olla vähintään 75 mg suun limakalvoilta imeytyvää sinkkiasetaattia, jotta siitä olisi hyötyä.

6. C-vitamiini
C-vitamiini saattaa ehkäistä flunssaa, mutta määrien tulisi olla varsin suuria, useampi tuhat milligrammaa päivässä. Näyttö on kuitenkin heikompaa kuin sinkin kohdalla.

Lisää luettavaa