Facebookin uusi toiminto ei paljon sinua arvosta – voisiko tätä kutsua suoranaiseksi heitteillejätöksi

Facebook urkkii, kurkkii ja leikkii samalla pyhimystä, senhän me kaikki tiedämme. Tuore roskapostiuudistus ei ainakaan käyttäjää paljon kuuntele tai arvosta.

20.02.2019

Facebook on uinut kohusta kohuun, ja senhän me tiedämme, että sen päätarkoitus ei ole yhdistää ihmisiä globaalisti, vaan kerätä meistä tietoa, jotta se voisi kohdistaa mainontansa oikein.

Silti Facebook ryhdistäytyy usein arvojen nimissä. Se haluaa, että kansalaisilla on ”hyvä käyttäjäkokemus”, eikä sen luonnollisesti pidäkään suvaita rasismia, vihapuhetta tai syrjintää.

Facebook on lähtökohtaisesti kone. Niinpä sille voidaan tehdä ilmoituksia sisällöistä, ja se toimii sen mukaan. Jos 100 ihmistä ilmoittaa että sinun tilisi on tekaistu, niin voit olla varma, että joudut todistamaan asian. Joudut lähettämään Facebookille henkilötodistuksesi.

Jos taas joku sabotaasimielessä haluaa vaikeuttaa toimintaasi, hän ilmoittaa kirjoituksiasi tai päivityksiäsi roskapostiksi, ja taas Facebook reagoi.

Ennen muinoin Facebook oli armollisempi. Jos päivitystäsi pidettiin roskapostina, niin useimmiten riitti että vastustit sitä. Pyysit näppäintä painamalla Facebookia tarkastamaan asian uudelleen. Se tarkasti. Ja vastaus tuli usein heti. Päivityksesi palautui uutisvirtaan.

Millaisia päivityksiä Facebook itse voi pitää roskapostina? Esimerkiksi sellaisia, joissa käsittelet vaikkapa laihduttamiseen liittyviä asioita. Facebook ei halua, että jaat laihdutusaiheisen artikkelin, koska siitä voi tulla jollekin eriarvoistava olo ja paha mieli.

Nyt Facebook on uudistanut roskapostikäytäntöjään.

Ei hyvään suuntaan.

Jos päivitystäsi satutaan pitämään ei-soveliaana, saat siitä ilmoituksen, jossa sinua pyydetään hyväksymään päivityksen poisto. Jos taas vastustat tätä yhteistönormien ”vastaista” julkaisua, saat ilmoituksen, että Facebook tarkastaa julkaisusi uudelleen.

”Joku meistä tarkastaa julkaisusi uudelleen”, kuuluu viesti.

Nyt tullaan mielenkiintoiseen vaiheeseen. Kukaan ei tarkasta sinun julkaisuasi uudestaan. Ei ainakaan säällisessä ajassa. Comon toimituksella on esittää kymmeniä esimerkkejä Facebook-käyttäjien tekemistä päivityksistä, jotka vain ”jäävät roikkumaan”. Kun tarkistusta odotetaan vielä kahden viikon kohdallakin, niin on yksi hailee, tarkastaako joku joskus päivityksen ja palautuuko se sitten uutisvirtaan.

Se on ollutta ja mennyttä silloin, eikä sillä ole enää yhtään mitään merkitystä Facebookin huomioarvoa ajatellen.

Lisää luettavaa