HUS-johtaja huolissaan – toistuuko koronapiina Pietarin kisaturismin myötä?

Ei näytä varsinaisesti hyvältä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo Ilta-Sanomien mukaan, että uusi epidemia-aallon vaara on olemassa.

Kyse on siitä, että Pietarista palanneilta EM-kisaturisteilta on löytynyt paljon koronatartuntoja. Pietarin tilanne näyttää varsin ”punaiselta”.

Esimerkiksi Vaalimaan rajalla oli tiistaina vain kaksi testaajaa. Rajan ylitti 1700 matkustajaa, joista 800 jäi testaamatta. Kymsote teki päätöksen päästää henkilöt testaamatta, sillä olosuhteet kuumassa säässä jonottavilla olivat kehnot. HUS-johtaja Lehtosen mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että henkilöt noudattavat karanteenia ja menevät testiin.

– Tilanne on huolestuttava. En olisi uskonut, että tartuntamäärät kaksinkertaistuvat viikossa. Jos katsoo Pietarin tartuntakäyriä tällä hetkellä, niin ne menevät melkein suoraan ylöspäin. Ei ole mitenkään mahdotonta, että sama siirtyy tänne, Lehtonen sanoo.

Venäjällä liikkuvan variantin on tiedetty tartuttavan kertaalleen rokotettuja ja myös toisen rokoteannoksen saaneita.

Kisaturistit ovat useista kunnista. Jos he vielä lähtevät liikenteeseen juhannus-Suomeen, meillä voi olla edessä tenkkapoo.

Suomeen saapuvien kuuluisi käydä koronatestissä rajalla ja pysyä kaksi viikkoa karanteenissa tai käydä 72 tuntia rajanylityksen jälkeen toisessa testissä, kertoo Ilta-Sanomat.

– Juhannuksena pitäisi olla kotona perheen kesken, eikä lähteä minnekään bailaamaan. Hiukan epäilen, onnistuuko, Lehtonen sanoo Ilta-Sanomissa.

Aiheet: