Ilotulittaja, lue tämä – Lounais-Suomen poliisilla on nyt ”tutka” päällä

Lounais-Suomessa ilotulitteiden väärinkäyttöä syynätään huolella.

30.12.2022

Vuoden vaihtuessa poliisi puuttuu tiukasti ja matalalla kynnyksellä ilotulitteiden väärinkäyttöön, kaikenlaiseen häiriökäyttäytymiseen sekä erityisesti nuorten päihteiden käyttöön. Asiasta kertoo Lounais-Suomen poliisi.

– Päihteiden käyttö altistaa lapsen ja nuoren monenlaisiin vaaroihin. Tästä syystä alaikäisen uudenvuodenviettoon ei tulisi kuulua päihteitä ollenkaan, muistuttaa ylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnon yksiköstä.

Jokaisesta havaitusta alaikäisen päihteidenkäyttötapauksesta ilmoitetaan aina sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle.

Poliisi kiinnittää valvonnassaan erityistä huomiota myös ilotulitteiden turvalliseen käsittelyyn. Väärinkäyttötilanteisiin puututaan erittäin tiukasti.

– Kukin on itse vastuussa ilotulitteiden käytöstä sekä käytössä sattuneista vahingoista. Siksi on huomioitava paitsi paikalliset rajoitukset myös muut toimintaa koskevat ohjeet, kuten se, että ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäiselle, eikä niitä koskaan saa käyttää ihmisjoukon keskellä, Sjöblom listaa.

Varomattomasta käsittelystä, räjähdesäännösten rikkomisesta tai järjestysrikkomuksesta seuraa aina sakkorangaistus. Lisäksi poliisi takavarikoi ilotulitteet – kuten myös aina silloin, kun niitä havaitaan alaikäisten hallusta.

– Havaittuihin häiriöihin sekä rikoksiin puututaan tehokkaasti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Valvomme aattona näkyvästi julkisilla paikoilla jo alkuillasta. Poliisin päätehtävänä on ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta – myös juhlan keskellä, Sjöblom sanoo.

Lisää luettavaa