Joensuun rautakarhun tapauksessa tapahtui käänne – pystynyt huolehtimaan itsestään ja pennuistaan

Viranomaisilla on uutta tietoa pienpetorautoihin kiinni jääneestä karhusta.

08.10.2021

Joensuun Enon niin sanottu rautakarhu saa kuin saakin uuden mahdollisuuden.

Poliisi sai ensimmäiset havainnot karhuemosta ja poikasista heinäkuun alussa, jolloin loukkaantunutta karhua yritettiin pyydystää pyyntihäkillä. Tämän epäonnistuttua poliisi teki lopetuspäätökset koko pesueesta ja myöhemmin lopetuspäätös kohdistettiin vain emään.

Nyt yritetään uudestaan emän nukutusta ja rautojen poistamista.

Pyydystämistä yritetään niin kutsutulla kyttäysmenetelmällä. Tehtävässä virka-apua poliisille antaa Luonnonvarakeskus. Operaatio käynnistyy 11.10.2021 ja se kestää enintään kolme viikkoa.

Poliisin toimintasuunnitelma on rautakarhun pyydystäminen ampumalla sitä nukutuskiväärillä haaskaa hyväksikäyttäen. Jos nukuttaminen ja rautojen poisto onnistuu ja on todennäköistä, että eläin pystyy jatkamaan luonnossa elämäänsä, se vapautetaan.

Mikäli eläimen vammat ovat vakavat, se lopetetaan eläinsuojelulain perusteella. Päätökset tekee molemmissa tilanteissa eläinlääkäri. Lisäksi virka-aputehtävään liittyen poliisi on pyytänyt asiantuntijan arvioita muun muassa siitä, miten mittava kirurginen toimenpide maastossa operoitava jalka olisi ja millaiset toipumismahdollisuudet eläimellä olisi ilman kivunlievitystä ja antibioottien antomahdollisuuksia. Tällä on merkitystä muun muassa sille, vaikuttaako kipu ja tuska kielteisesti eläimen mahdollisuuteen selviytyä tulevaisuudessa.

Poliisi päätyi yrittämään vielä lievempiä keinoja, koska rautakarhusta ja sen neljästä pennusta on saatu tarkka paikkatieto sekä havaintoja, joiden mukaan emo on pystynyt huolehtimaan sekä itsestään että pennuistaan loukkaantumisesta huolimatta. Karhupentue ei ole myöskään aiheuttanut vaaraa alueella liikkuneille ihmisille tai liikenteelle. Lisäksi viranomaiset saavat tulevia tehtäviä varten arvokasta kokemusta eläintutkimukseen ja poliisin päätösprosesseihin liittyen.

Lisää luettavaa