Joensuussa katalysaattorivarkaita – näistä autoista niitä viedään

Riesa jolle ei ole tulla loppua.

29.09.2022

Maanantain ja tiistain välisenä aikana anastettiin Joensuun Rantakylässä, Viklankatu 10:ssä pysäköintipaikalla olleesta henkilöautosta katalysaattori.

Mahdolliset havainnot katalysaattorivarkauteen pyydetään ilmoittamaan sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Katalysaattorit houkuttelevat edelleen varkaita niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Varkauksia tehdään kerrostalojen pihoissa, isoilla parkkipaikoilla ja jopa kadun varressa.

Poliisi kertoo, että tekopaikat ovat usein kaupunkialueella, muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta.

Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda ja Toyota. Ja näistä merkeistä erityisesti Honda Civic ja Toyota Prius. Yksittäisiä katalysaattoreita on viety muunkin merkkisistä autoista. Auto on ajokelvoton ilman katalysaattoria.

Katalysaattorivarkauksilta voi yrittää suojautua pysäköimällä ajoneuvo lukittuun tilaan tai sellaiseen paikkaan, missä ihmisiä liikkuu myös yöllä. Ihmisten mahdollisten havaintojen ja valaistuksen vuoksi varkaalla ei näin ole työrauhaa ja suojaa.

Suojautua voi myös merkitsemällä katalysaattoriin näkyvästi rekisteritunnus esimerkiksi pellillä tai kaiverruksella. Lisäksi merkitseminen helpottaa rikoksien selvittämistä, kun katalysaattorivarkaita saadaan kiinni.

Useimmiten katalysaattorivarkaat liikkuvat öisin. Niissä jutuissa, missä tekoaika on saatu rajattua melko tarkasti, varkaudet ajoittuvat aamuyölle noin kello neljän aikaan. Katalysaattorin irrottaminen autosta kestää vain muutaman minuutin.

Kiinnijääneiden varkaiden perusteella liikkeellä on tällä hetkellä sekä kotimaisia että ulkomaalaisia tekijöitä.

Mikäli havaitset mahdollisen meneillään olevan katalysaattorivarkauden eli varkaan, joka on esimerkiksi juuri irrottamassa katalysaattoria, soita 112

Lisää luettavaa