Kauppiaat julkaisevat nyt myymälävarkaiden kuvia – entäs jos myymälävaras suuttuisi?

17.11.2015

K-kauppias Saku Kytölä sen aloitti. K-market Ratiksen kauppias kyllästyi hillittömään varasteluun ja asensi myymäläänsä kyltit, joissa todetaan selvällä suomella: varastamalla liikkeestä hyväksyn että kuvani julkaistaan Facebookissa ja valituissa lehdissä.

Nyt samalle tielle on lähtenyt myös porvoolainen K-kauppias ja Comon tietojen mukaan muutama muukin harkitsee samaa. Myymälävarkaudet ovat kuulemma porvoolaiskaupassa pienentyneet, kertoo Ilta-Sanomat, mutta yksi rosmo jäi kiinni hiljattain. Hänen kuvansa kauppias ripusti etuoveen.

Onko tällainen laillista vai ei? Voiko kauppias syyllistyä rikokseen?

Käytännössä rikos ei koskaan voi olla henkilön oma yksityisasia, eikä julkisella paikalla tapahtunut rikos nyt ainakaan. Näin voisi maalaisjärkisesti ajatella. Jos kuitenkin teon vähäisyyteen nähden aiheutetaan melkomoista julkisuudesta aiheutuvaa kärsimystä näpistäjälle, kuka tietää, mihin oikeus päätyisi, jos varas tekisi rikosilmoituksen kauppiaasta. Ennakkotapauksia ei taida olla.

Niinikään: myymälävarkaus vai sitä seurannut yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, kumpi olisi isompi rikos, siinäpä vasta dilemma. Kunnianloukkauksesta tuskin voisi olla kyse, koska teko sinänsä (myymälävarkaus) olisi tapahtunut, eikä tieto valheellinen.

Se ainakin on varmaa, että jos joku myymälävaras lähtee hakemaan oikeutta käräjiltä saakka, hän päätyy ennennäkemättömään julkisuuteen – kyse on kuitenkin hyvin harvinaislaatuisesta ja suurta mielenkiintoa herättävästä asiasta.

Näin ollen voi hyvinkin olla, että kuvien julkaiseminen, vaikka harmaalla alueella oltaisiinkin, muodostuu yleisesti hyväksytyksi tavaksi, jota ei rohjeta kyseenalaistaa kenenkään asianomistajan (varkaan) toimesta.

Joidenkin mielestä kuvien julkaisemisessa ei ole muutoinkaan mitään väärää. Varastamalla henkilö antaa hiljaisen suostumuksen julkistaa kuvansa.

Lisää luettavaa