Kuollut Heikki Silvennoinen sairasti todella harvinaista tautia – yhdellä miljoonasta

Sairaus oli harvinainen ja vaati paljon huomiota.

18.12.2024

Suuri suru hiljensi kulttuuripiirit eikä vähiten fanijoukkoa tänään, kun uutiset näyttelijä-muusikko-koomikko Heikki Silvennoisen kuolemasta levisivät.

Silvennoinen kuoli tänä aamuna 70-vuotiaana.

Heikillä on todella harvinainen veritauti, jollaista sairastaa yksi miljoonasta

Silvennoisen kuolinsyytä ei ole paljastettu julkisuuteen. Hän kertoi kuitenkin terveysongelmistaan julkisuudessa ja avasi niitä myös huhtikuussa tänä vuonna julkaistussa elämäkerrassaan Heikki Silvennoinen – Nousut ja laskut (Tammi). Teoksen on kirjoittanut Tommi Saarela.

Silvennoinen kertoo hakeutuneensa Kontio & Parmas -sarjan toisen tuotantokauden kuvauksien aikaan lääkäriin, sillä tunsi outoa väsymystä ja päänsärkyä. Vuosi oli 2020.

Sydämen ultraäänitutkimuksissa löytyi aortan laajentuma ja läppävika. Silvennoinen leikattiin ja samalla diagnosoitiin myös veritauti. Se tuli miehelle yllätyksenä. Tämä johti hänet myös dialyysihoitoon, jota annettiin pari kertaa viikossa. Luonnollisesti hän sai myös lääkityksen.

-Minut lyötiin siitä saman tien petiin. Lääkäri ei päästänyt enää jatkamaan kuvauksia. Valkeakosken sairaalasta minut kiidätettiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Ei piipaat päällä, mutta ambulanssilla kuitenkin, muisteli Silvennoinen vuotta 2020 kirjassaan.

– En mä siitä (sairaudesta) ole mitenkään masentunut. Nämä on näitä vanhan äijän vitsauksia. Kaikennäköisiä tauteja voi tulla. Niin kauan kun niihin hoitoja löytyy, kaikki on ihan ok, Silvennoinen totesi keväällä Ilta-Sanomille. Hän puhui myös kantasoluhoidon mahdollisuudesta.

Lue myös: Kummeli-Heikki Silvennoisen vakava sairaus – elinsiirto mahdollinen

Lue myös: Tätä et uskoisi! Arvatkaa paljonko Kummeli-Heikki Silvennoinen täyttää?

-Luuydinnäytteestäni löytyi veritauti, jollainen on yhdellä ihmisellä miljoonasta. Se rasittaa ennen kaikkea munuaisia, ja tärkeimpinä hoitoina taudille on verta putsaava dialyysi ja tulevaisuudessa uusi munuainen, Silvennoinen kertoi kirjassaan.

Silvennoinen jatkoi elämäkerran sivuilla niin ikään, että sairaus on aiheuttanut vauhdin hiljenemistä. Hän ei enää uskaltanut harrastaa mitään rankempaa. Kävellä sopi ja lyödä tennispalloa ”iisisti”.

Lue myös: Tilaa Comon uutiskirje ja tiedät mistä kahvitauolla puhutaan! Nappaa kotimaan tv-vinkit ja puheenaiheet suoraan sähköpostiin tästä.