Lahdessa on alaikäisten nuorten keskuudessa levinnyt tänä syksynä varsin huolestuttava ilmiö. Siinä kiusaajille kostetaan kiusaaminen nöyryyttävillä ja jopa uhkaavilla tavoilla. Kostotoimiin mukaan on yllytetty mukaan suuri joukko muita alaikäisiä nuoria.
Hämeen poliisilla on tutkittavanaan esimerkiksi sellainen tapaus, jossa yksi alaikäinen on joutunut pahoinpitelyn ja nöyryytyksen uhriksi. Pahoinpitelyä seurasi suuri joukko nuoria, tilanne kuvattiin ja sitä levitettiin sosiaalisessa mediassa. Tällä hetkellä poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeillä pahoinpitely, lievä pahoinpitely, laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.
Poliisilla on tiedossa myös toinen tapaus, jossa sosiaalisen median kanavaan on perustettu ryhmä. Siinä vaaditaan ryhmän jäseniä raportoimaan yhdestä tietystä nuoresta. Ryhmässä on jopa kehotettu kohdistamaan väkivaltaa tätä nuorta kohtaan. Kaikki osalliset ovat alle 15-vuotiaita.
Poliisi tähdentää, että kehotukset väkivaltaan ovat erittäin vakavia ja ne voidaan rinnastaa jopa yllyttämiseksi rikoksiin. Lisäksi jokainen ryhmään kuuluva, joka seuraa tai tarkkailee uhria voi syyllistyä vainoamiseen. Nämä kaikki ovat yleisen syytteen alaisia rikoksia. Vaikka alle 15-vuotiasta ei voi tuomita rikoksesta, on hän kuitenkin korvausvelvollinen.
Molemmissa tapauksissa on poliisin mukaan kostosta. Kiusaajalle on haluttu kostaa kiusaaminen ja kostoon on yllytetty mukaan suuri joukko muita nuoria.
Poliisi korostaa, että se seuraa aktiivisesti sosiaalisen median sisältöjä ja kykenee paljastamaan rikoksia myös digiympäristössä. Oman käden oikeus ei ole koskaan oikein, se on rikollista toimintaa.
”Mä vaan olin siellä”
Molemmissa tapauksissa joukon jatkona olleet nuoret ovat kertoneet poliisille syyksi, että olivat vain mukana sivustaseuraajina tai kuvaamassa tilannetta.
Lue myös: 17-vuotias lahtelaispoika kateissa – oletko nähnyt häntä?
– Vaikka tuntuu siltä, että sivustaseuraajana on ihan ok olla, niin sivustaseuraajakin voi syyllistyä rikokseen, muistuttaa poliisi.
Nuori harvoin ajattelee, että hän voi syyllistyä rikokseen jakamalla sosiaalisen median kanavilla kuvaamiaan tai toisen kuvaamia videoita. Materiaalia jakamalla voi loukata osallisten yksityisyyden suojaa ja syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkausrikokseen. Lisäksi nuori voi tietämättään vaikeuttaa myös poliisin esitutkintaa.
Vanhemmille asiaa
Poliisi toivoo, että huoltajat olisivat kiinnostuneita lasten somekäyttäytymisestä ja siitä mitä sivustoja lapsi käyttää. Lapsi voi kohdata internetissä tai sosiaalisessa mediassa monenlaista väkivaltaista materiaalia, jonka kuluttaminen voi normalisoida väkivallan tekoja tai siihen yllyttämiseen.
Väkivalta ja nöyryyttäminen ei ole normaalia ja sen kuluttamista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tulisi rajoittaa.
Lue myös: 14v vantaalaistyttöä kiusattiin koulussa – laserosoitin viemässä näön, nyt puhuu äiti