Suomalaisilla on uusi kansantauti. Se yhdistetään usein ylipainoon ja lihavuuteen, mutta välttämättä näin ei aina ole.
Kyse on uniapneasta.
Uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus, joka aiheuttaa toistuvia unenaikaisia hengityshäiriöitä ja -katkoksia. Hoitamattomana uniapnea voi olla vakava terveysriski. Se rasittaa kehoa ja altistaa monelle eri sairaudelle, kuten sydän- ja verisuonitaudeille.
Ylipaino lisää merkittävästi uniapnean riskiä, mutta noin kolmasosa uniapneaa sairastavista on normaalipainoisia. Moni sairastaa tautia myös tietämättään. Suurimpaan potilasryhmään kuuluvat keski-ikäiset ja ylipainoiset, mutta tautia voivat sairastaa myös nuoret kokoon katsomatta.
Mitä oireita uniapnealla sitten on? Uniapnean yleisimmät oireet ovat kuorsaus, hengityskatkot ja päiväväsymys. Myös suun kuivuminen ja karhea kurkku aamulla herätessä voivat olla mahdollisia uniapnean oireita.
– Uniapneaa ei voida diagnosoida pelkkien oireiden perusteella. Uniapneaa epäiltäessä tulee aina hakeutua tutkimuksiin. Yleislääkäri voi tehdä hyvin lähetteen yöpolygrafiaan uniapnean selvittelyksi ja lopullisen hoidon potilaan kohdalla arvioi uniapneaan perehtynyt lääkäri, Jere Reijula painottaa Mehiläisen lähettämässä tiedotteessa.
Reijula toteaa, että uniapneasta voitaneen käyttää jopa nimitystä uusi kansantauti. Sitä sairastaa 10-20 prosenttia kansalaisista, tietämättäänkin.