Mielipide: Meneekö tämä kotimainen tosi-tv jo työpaikkakiusaamisen puolelle?

05.10.2013

Tosi-tv-tähdiksi tullaan yleensä oman tahdon kautta. Mutta aina ei välttämättä ole niin, ja silloin ei naurata. Pahimmassa tapauksessa vaikka koko elämä pienellä paikkakunnalla voi olla pilalla.

Tv-kokki Jyrki Sukulan Kuppilat kuntoon -ohjelmasarja on edennyt Nelosella toiseen tuotantokauteensa. Ohjelma on kopio Gordon Ramsayn Kitchen Nightmares -sarjasta ja se on saanut myös Kultaisen Venlan viihdearvostaan.

Homma menee niin, että jokaisessa jaksossa Jyrki Sukula auttaa huonosti menevää ravintolaa paremmille vesille. Nähdään draamaa, kyyneliä, huutoa, tunteita laidasta laitaan – ja lopussa on onnistuminen: ravintolasta tulee parempi.

Joka jaksossa nähdään työn touhussa ja Sukulan haukankatseiden alla niin ravintolan omistajat kuin heidän työntekijänsäkin (jos heitä sattuu olemaan).

Ja nyt tullaankin pilkun päälle. Työntekijät!

Jotenkin sitä ymmärtäisi, jos yrittäjä(t) pistäisivät päänsä pölkylle ja ammattitaitonsa suurennuslasin alle, mutta kun mukaan ohjelmaan otetaan heidän työntekijänsä, silloin liikutaan vaarallisilla vesillä.

On selvää, että jokainen allekirjoittaa vapaaehtoisen suostumuksen ohjelmaan osallistumisesta. Käytännössä ei kuitenkaan ole näin, vaan uskallan väittää, että moni ravintoloiden työntekijöistä päätyy tosi-tv-tähdiksi ja julkisesti haukuttaviksi tahtomattaan.

Kukapa nyt uskaltaisi kieltäytyä pomonsa vaatimuksesta osallistua ohjelmaan, jos tämä ilmoittaa ravintolan päässeen sarjaan mukaan!

Pienissä ravintoloissa henkilökunnan on sitäpaitsi täysin mahdotonta kepuloida itseään ulos millään lailla. Jos työntekijät eivät olisi paikalla, ohjelma ei edes toteutuisi.

Tv-tuotanto varmasti korostaa kaikkien vapaaehtoisuutta, mutta tämä toimii vain akselilla formaatti vs. ravintola. Se mitä tapahtuu ravintolan ja sen työntekijöiden välillä on oma maailmansa.

Julkisuudessa on jo nähty tarinaa, jossa ohjelmaan osallistunut on väittänyt elämänsä tuhoutuneen pienellä paikkakunnalla nauretuksi tulemisen myötä. Ammattitaito oli kyseenalaistettu ikävällä tavalla. Silmätikkuna oleminen ei ole mukavaa, kun ohjelmaan ei kerran alun alkaenkaan olisi halunnut.

Pannulla paistuu liha kypsäksi, mutta peli tavallisilla ihmisillä on raakaa.

Lisää luettavaa