Mitä kasvomaskien tunnukset oikein tarkoittavat – ja paljon muuta maskiasiaa

KN95 tai FFP2 ja FFP3. WTF?

Maskikauppa käy kuumana. Mitä nämä erikoiset maskeissa olevat numerosarjat tarkoittavat oikein?

KN95 tai FFP2 -merkityt maskit ovat merkki siitä, että ne suojaavat käyttäjää itseäänkin, sillä ne suodattavat myös sisääntuloilmaa. Näitä on saatavilla venttiilillä tai ilman.

FFP2 ja FFP3 -merkityissä maskeissa taas on usein venttiili. Venttiilin sisältävät maskit päästävät käyttäjän hengitysilman suoraan ulos, ja suojaavat siten vähemmän muita. Nämäkin kuitenkin suojaavat hieman ympärillä olevia lähinnä pisarasuojana.

Venttiilin isoin etu on, että esimerkiksi sydän- tai keuhkosairauksista kärsivät voivat helpommin hengittää venttiilin läpi, sillä venttiilin ansiosta uloshengitysilma poistuu venttiilin kautta eikä sekoitu sisäänhengitysilmaan. Venttiilimaskit ovat huomattavasti hintavampia kuin venttiilittömät maskit.

Entäs jos maskin käyttö ahdistaa?

Ahdistavaa tunnetta voi ehkäistä käyttämällä maskia vain sen aikaa, kun on paikassa, jossa riittävän etäisyyden pitäminen muihin ei ole mahdollista. Jos maskin käyttäminen ahdistaa, kirurginen maski voi olla kevyempi käyttää kuin paksumpi kankainen versio, toteavat Terveystalon asiantuntijat.

Voiko maskin tehdä itse? Kyllä. Maskeja voi tehdä myös itse, apuna voi käyttää esimerkiksi Marttojen julkaisemaa ohjetta. Materiaaliksi sopii mahdollisimman tiivis puuvillakangas – mitä tiiviimpi, sen enemmän se suodattaa. Kangaskaupoista voi myös ostaa tarkoitukseen sopivaa kuitukangasta tai polyesterikangasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä suodattavampaa kangasta käyttää, sen raskaampaa maskin läpi on hengittää.

Lue lisää asiantuntijavastauksia maskeista täältä.

Aiheet:

Aiheeseen liittyvät jutut