Näyttelijä Sari Havas on kertonut Me Naiset -lehdessä syövästään. Hän luuli sitä alun alkaen pelkäksi finniksi.
Lehdessä hän kertoo keväällä otsaansa ilmestyneestä ihonvärisestä ”nappulasta”, joka aristi, kun sitä kosketti. Se oli okasolusyöpä. Puoliso vihdoin sai Sarin lääkärille.
-Olen aina ollut kaula pitkällä kurottamassa kohti aurinkoa. Nyt minun on luovuttava auringonpalvonnasta ja alettava käyttää isoja lierejä ja aurinkolaseja, Havas toteaa Me Naisissa.
Hän sanoo ihosyövän säikäyttäneen. Se harmitti, että hän olisi voinut välttää sen suojautumalla paremmin.
Me Naisissa Havas kertoo myös lähipiirissään olevan ”vavahduttavia terveysmurheita”. Hän puhuu toivon merkityksestä ja siitä, että toivosta on pidettävä kiinni.
-Sairaudet ovat silti herättäneet ajattelemaan elämän rajallisuutta. (…) Jollain tavalla olen alkanut käsittää, että kuolema hiipii hitaasti mutta varmasti kohti, eikä sille voi mitään.
Hän sanoo äskettäin hoitaneensa testamenttiasiatkin kuntoon, vaikka ei olekaan ymmärtääkseen heti kuolemassa.
Mikä okasolusyöpä?
Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpä, joka saa alkunsa ihon keratinosyyteistä. Se kehittyy yleensä auringolle altistuneille alueille, kuten kasvoihin, korviin, päänahkaan, käsiin ja käsivarsiin. Tärkein riskitekijä on pitkäaikainen UV-säteilylle altistuminen, mutta myös immuunijärjestelmän heikkeneminen, krooniset haavat ja HPV-infektiot voivat lisätä riskiä.
Oireina voi olla hilseilevä, karstainen tai haavautuva ihomuutoksen kasvu, joka ei parane. Tyypillisesti okasolusyöpä näyttää punertavalta tai vaalealta kyhmyltä, joka voi haavautua ja vuotaa verta. Diagnoosi tehdään ihobiopsialla ja patologisella tutkimuksella. Hoito riippuu kasvaimen koosta ja sijainnista, mutta yleisimmin käytetään kirurgista poistoa. Sädehoito voi olla vaihtoehto, jos leikkaus ei ole mahdollinen.
Ennuste on yleensä hyvä varhain havaituissa tapauksissa, mutta hoitamaton okasolusyöpä voi lähettää etäpesäkkeitä, erityisesti imusolmukkeisiin ja sisäelimiin. Syvälle tunkeutuva okasolusyöpä on aggressiivisempi ja voi uusiutua.
Ehkäisyyn kuuluu auringolta suojautuminen, kuten aurinkovoiteiden käyttö ja suojavaatteet sekä säännölliset ihotarkastukset.