Nämä legendaariset kohahduttavat suomalaislehdet täyttävät tänä vuonna yhteensä 100 vuotta!

Hymy ja Alibi ne yhteen soppii.

Legendaarinen Hymy-lehti täyttää kuluvana vuonna 60 vuotta. Julkkis- ja juorulehtenä tunnettu aviisi on tehnyt myös paljon yhteiskunnallisia juttuja ja paljastuksia. Hymyn ”sisarlehti” Alibi täyttää puolestaan 40 vuotta. Sitäkään on turha esitellä; rikosraamattu, jos voi tiivistää.

Kumpaakin lehteä julkaisee tänä päivänä Otavamedia ja kustantaa Pressimiehet Tampereella. Pressimiesten myötä lehdet ikään kuin palasivat juurilleen, sillä ne ovat syntyneet aikoinaan Lehtimiehet-Yhtymän huomissa, missäs muualla kuin Tampereella.

Molempia lehtiä päätoimittaa ja kustantaa tänä päivänä Mika Lahtonen. Hän on luotsannut Alibia jo liki 20 vuotta, Hymyä hän tekee kahdeksatta vuotta.

Nykyisessä lehtien rakennemuutoksessa levikit eivät ole enää julkista kauraa eikä niitä edes mitata tai lasketa. Hymyn ammoinen painos on kuitenkin tehnyt historiaa Suomessa. Vuonna 1968 joulukuussa Hymyn loppuunmyyty painos käsitti 520 000 numeroa.

Hymy on vuosien aikana aiheuttanut lukuisia kohuja, kuten vuonna 2008, kun se paljasti ulkoministeri Ilkka Kanervan tekstiviestisuhteen nakutanssija Johanna Tukiaiseen. Ulkoministeri joutui eroamaan kuukauden kestäneen skandaalin päätteeksi. Hymy on julkaissut myös salaisia vapaamuurarilistoja ja aikoinaan Paavo Lipposen salatut Irak-muistiot.

Alibi taas on antanut monelle rikolliselle kasvot. Lehti on paparazzannut tekijöitä jopa ulkona, kun heitä tuodaan poliisiautolla oikeussaliin, jossa he yleensä peittävät kasvonsa. Lehden linjana näyttää olleen, että rikos ei ole yksityisasia, ja jos on pokkaa murhata, on pokkaa hyväksyä se, että kasvotkin näkyvät.

Aiheet:

Aiheeseen liittyvät jutut