Nuorimies kysyy ”Mitä ovat päässäni olevat oudot pahkurat” – lääkäri vastaa

Punoittavat pahkurat ovat varsin yleisiä – nyt lääkäri kertoo mitä ne ovat ja mikä niihin avuksi.

Nimimerkki ”Nuorimies” kysyy netin lääkäripalstalla oudoista nystyröistä, jotka punoittavat, ja vaivaavat ajoittain päänahassa. Hän on käyttänyt niihin käsidesiä, joka on auttanut. Nuorukainen kysyy millä pahkurat voisi saada kuriin ja mitä ne ovat.

Lääkäri vastaa, että kyseessä voi olla tali-ihottuma, jota kutsutaan myös taliköhnäksi tai seborrooiseksi ekseemaksi. Sen syynä on liiallinen talineritys ja ihon normaaliflooraan kuuluvan Malassezia-hiivan lisääntyminen, ja sen aiheuttama talin härskiintyminen, joka ärsyttää ihoa. Oireena on ihon punoitus, johon tavallisesti liittyy hilseily, ja iholla voi olla myös karvatupentulehdus, joka ilmenee pahkuroina/nystyröinä. Oireet ilmenevät tavallisesti alueilla, joissa on paljon talirauhasia, eli hiuspohjassa, kasvoilla, rintakehällä, selässä tai genitaalialueella.

Lääkäri toteaa, että parantavaa hoitoa ei ole. Oireita voi kuitenkin tehokkaasti hoitaa.  Päänahan taliköhnän hoitoon kuuluu hiusten pesu tarpeeksi usein, tarvittaessa päivittäin, mikä pitää hiuspohjan puhtaana talista ja mikrobeista.

Hiusten lyhyenä pitäminen helpottaa päänahan puhtaana pitämistä, ja siten se voi auttaa taliköhnän kurissa pitämistä. Ruokavaliossa kannattaa välttää sokeripitoisia tuotteita, mutta pelkkä ruokavaliomuutos ei vaivaa paranna. Lue aiheesta lisää terveyssivustolta.

Aiheet: