Onko sinulla aloittamisen vaikeus – saatat kärsiä tästä ilmiöstä! Näin voitat prokrastinaation!

Ärsyttävä ilmiö, joka ei ole varsinaista laiskuutta.

11.10.2023

Prokrastinaatio tarkoittaa sitä, että henkilö viivyttää tai lykkää tehtävien, velvollisuuksien tai päätösten tekemistä, vaikka olisi tietoinen siitä, että niiden hoitaminen olisi järkevää tai tarpeellista. Prokrastinaatioon liittyy tehtävien välttelyä tai siirtämistä tulevaisuuteen – monesti ilman selkeää syytä.

Ilmiö voi olla ohimenevä tai muodostua pitkälliseksi ongelmaksi. Se voi alkaa aiheuttaa suuriakin ongelmia paitsi siksi, etteivät asiat edisty mutta myös siksi, että se aiheuttaa henkisiä pulmia.

Prokrastinaation erottaa laiskuudesta se, että laiskuus ei useinkaan aiheuta kärsimystä.

Prokrastinaation voittaminen voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista erilaisten keinojen avulla. Prevention-sivusto on antanut vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua hallitsemaan ja voittamaan prokrastinaatiota:

  1. Ensimmäinen askel on tunnistaa ja myöntää, että prokrastinaatio on ongelma. Tietoisuus omasta toiminnasta auttaa sinua tarttumaan siihen tehokkaammin.
  2. Määrittele konkreettiset ja saavutettavissa olevat tavoitteet. Selkeät päämäärät auttavat sinua pysymään motivoituneena ja suuntaamaan toimintasi oikeaan suuntaan.
  3. Luo realistinen aikataulu tehtävillesi ja velvollisuuksillesi. Palastele suuret tehtävät pienempiin osiin ja aseta niille aikarajoja.
  4. Pomodoro-menetelmässä työskennellään keskittyneesti 25 minuutin ajan, jonka jälkeen pidetään 5 minuutin tauko. Toista tämä neljä kertaa ja pidä sen jälkeen pidempi tauko. Tämä voi auttaa ylläpitämään keskittymistä ja tehokkuutta.
  5. Poista tai vähennä ympäristössäsi olevia häiriötekijöitä, kuten puhelin, sosiaalinen media tai muut houkutukset. Luo työskentelytila, joka tukee keskittymistä.
  6. Jos tehtävä tuntuu ylivoimaiselta, aloita pienestä osasta tai askeleesta. Usein ensimmäisen askeleen ottaminen on se vaikein, mutta monien kohdalla se voi käynnistää toiminnan. Nimimerkillä alku aina hankalaa.
  7. Aseta itsellesi pieniä palkintoja jokaisen saavutetun tavoitteen tai tehtävän jälkeen. Palkinnot voivat toimia motivaattorina ja auttaa luomaan positiivisia yhteyksiä tehtävien suorittamiseen.
  8. Itsekuri on taito, joka voi auttaa sinua torjumaan prokrastinaatiota. Luo säännöt ja koeta pitää niistä kiinni.
  9. Jaa tavoitteesi ja haasteesi jonkun luotettavan henkilön kanssa. He voivat tarjota tukea, kannustusta ja tarvittaessa jopa tarkkailla edistymistäsi.
  10. Kaikki kohtaavat ajoittain prokrastinaatiota. Älä rankaise itseäsi liikaa, jos lipsahdat, vaan pyri oppimaan kokemuksesta ja jatkamaan eteenpäin.

 

Lisää luettavaa