Opiskelija, muutatko eka kertaa vuokralle – tämä sinun täytyy tietää

Viisi tärkeää vinkkiä.

28.07.2022

Pian on taas syksy, opinnot alkavat ja moni hankkii ihkaensimmäisen vuokra-asuntonsa esimerkiksi uudelta opiskelupaikkakunnalta. Mitä pitää ottaa huomioon?

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Poikonen on vinkannut viisi tärkeää asiaa.

1. Kotivakuutus

Kotivakuutus kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Se voi antaa turvaa jo muutossa sattuneisiin vahinkoihin. Moni vuokranantaja edellyttää laajaa kotivakuutusta ja pyytää siitä todistusta.

2. Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus Postille sekä Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Lain mukaan ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää, viimeistään se tulee tehdä viikko muuton jälkeen.

Muuttoilmoituksen tekeminen sekä Postille että DVV:lle onnistuu helposti samalla kertaa Postin verkkopalvelussa.

3. Kirjautuminen asukkaaksi

Postille ja DVV:lle tehtävän ilmoituksen lisäksi uuden asukkaan tulee tehdä muuttoilmoitus talon huoltoyhtiölle. Kysy asiasta vuokraisännältä tai isännöitsijältä. Muuttoilmoituksen jälkeen uusi asukas merkitään niin sanottuun talonkirjaan. Sitten huoltoyhtiö vaihtaa sukunimen asunnon oveen.

Ellet ole asukkaaksi kirjattu, kukaan ei päästä sinua kämppääsi, jos unohdat avaimen!

4. Vuokra-asunnon alkutarkastus

Ennen muuttoa asunnossa on hyvä tehdä alkutarkastus. Jos mahdollista, tarkastus kannattaa tehdä yhdessä vuokranantajan kanssa. Asunnon kunto kannattaa myös kuvata. Viat ja puutteet laitetaan ylös.

Huolellisen tarkastuksen jälkeen kummallakin osapuolella on mustaa valkoisella siitä, missä kunnossa asunto on ollut vuokrasuhteen alkaessa. Tämä parantaa oikeusturvaa molemmilta.

5. Asunnon huolellinen ylläpito

Vuokrasuhteen aikana vuokralaisen tulee hoitaa asuntoa huolellisesti. Vuokralainen vastaa vuokra-asunnolle aiheuttamistaan vahingoista, pois lukien asunnon tavanomainen kuluminen.

-Esimerkiksi painavien huonekalujen siirtelemisestä aiheutuvat naarmut muuton yhteydessä ovat sellaisia vahinkoja, jotka vuokralaisen tulee korvata, lakimies Poikonen muistuttaa.

Muista että kaikkiin muutostöihin, kuten verhotangon asentamiseen, tarvitaan vuokranantajan lupa. Et voi ruveta maalaamaan tai tapetoimaan kämppää mielesi mukaan.

Lisäksi vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa viivytyksettä kaikista asunnossa ilmenevistä vioista ja puutteista.

 

Lisää luettavaa