Pelkoa Turussa – yleisavaimia rosvoilla? Poliisi tutkii asiaa

Pelkoa herättävää.

07.10.2022

Lounais-Suomen poliisi jatkaa turkulaisiin putkilukkoihin liittyvien rikosepäilyjen selvittämistä. Kaikki alkoi energiayhtiön tekemästä rikosilmoituksesta, jonka mukaan sen hallusta on mahdollisesti anastettu putkilukon avain tai se on kopioitu mahdollista väärinkäyttöä varten.

Mikä sitten on putkilukko? Olet varmasti nähnyt kerrostalojen seinissä eri korkeuksilla olevia lukonreikiä. Näiden seinissä olevien putkilukkojen takaa löytyy avaimia, joilla pääsee joko yleisiin tiloihin tai asuntoihin asti. Kiinteistöjen seinissä on putkilukkoja noin 1,5 metrin korkeudella ja noin 3 metrin korkeudella. Alemmat putkilukot on tarkoitettu esimerkiksi vesi- ja sähkölaitokselle ja ylempien putkilukkojen takana on yleisavain palokunnalle.

Poliisi kertoo nyt, että taloyhtiöiden putkilukkoja avaamalla joku tai jotkut ovat tiettävästi saaneet käsiinsä taloyhtiöiden avaimia ja siten päässeet luvattomasti sisälle taloyhtiöiden tiloihin.

Poliisin mukaan toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö juuri energiayhtiöltä mahdollisesti anastettu avain tapauksiin. Tässä kohtaa ei voida vahvistaa sitäkään, onko energiayhtiön avainta välttämättä edes anastettu.

Joka tapauksessa poliisille on kevään ja kesän aikana ilmoitettu Turun seudulla kuudesta tapauksesta, joissa jonkun epäillään anastaneen sekä putkilukon takana olevan avaimen että koko putkilukon, ja ne ovat jääneet kateisiin.

Poliisille on ilmoitettu tähän mennessä myös viidestä sellaisesta Turun seudulla ilmenneestä tapauksesta, jossa jonkun tai joidenkin epäillään menneen taloyhtiöiden sisätiloihin juuri putkilukoista anastettujen avaimien avulla. Näin on varastettu asukkaiden omaisuutta taloyhtiön varastotiloista tai kellarikomeroista.

Poliisin mukaan valvontakamerakuvan tai älyavaimen lokitietojen avulla on saatu vahvistettua näyttö siitä, että rikokset olisi tehty putkilukoista anastettujen avainten avulla.

Poliisi jatkaa asian tutkimista.

Lisää luettavaa