Pitkän linjan julkkistoimittaja paljastaa kolme virheluuloa julkkiksista ja julkkisbisneksestä: ”Lukijoiden olisi syytä ymmärtää…”

Lukijoilla on usein vääriä käsityksiä, jotka johtavat julkisuuden henkilöiden vähättelyyn ja tuomitsemiseen – turhaan.

16.09.2020

Pitkään viihde- ja julkkistoimittajana, -tuottajana ja Hymy-lehden toimituspäällikkönä toiminut Juha-Tapio Tuomela paljastaa Comon viihdetoimitukselle kolme yleisintä virheluuloa, jotka liittyvät julkisuudenhenkilöihin.

-Julkkikset eivät oikeasti soittele lehtiin ja tarjoa juttuja. Se on aivan väärä luulo. Toimittajat pitävät kyllä huolen siitä, että julkkiksille soitellaan ja heiltä kärtetään lausuntoja, mediayrittäjänä toimiva Tuomela sanoo Comolle.

Pieni varaus on olemassa:

-Julkkikseksi vasta pyrkivät, nimitetäänkö heitä nyt sitten vaikka wanna-be-julkkiksiksi, ovat poikkeus. Mutta kyllä heitäkin todella vähän on.

Entä lehtien maksamat rahapalkkiot?

-Pari suomalaislehteä maksaa aivan tunnetusti jopa tuhansien eurojen yksinoikeusrahoja. Iltapäivä- ja naistenlehdet saattavat myös skuupin saatuaan naamioida rahapalkkion kuvauspalkkioksi. Misseille ja malleille on syytä maksaa kuvauspalkkio, sillä se on heidän työtään. Yleisesti jutuista ei kuitenkaan makseta. Tänä päivänä kassan kautta kuljetaan vieläkin vähemmän kun vanhoina hyvinä aikoina, Tuomela toteaa.

Kolmas oikaistava käsitys liittyy tämän päivän somejulkisuuteen.

-Julkisuudenhenkilöiden sosiaalinen media toimii monesti toimittajien lähteenä. Toimittajat seuraavat työkseen somea ja kuratoivat uutisia julkkisten sometileiltä. Tämäkin on lukijoiden palvelemista ja muodostunut osaksi nykypäivän viihdejournalistin työtä, sillä eihän tavallinen lukija jaksa kaikkea maailman tietoa kahlata.

-Tavallinen kansalainen ja lukija ei välttämättä ymmärrä, että kyse on somepoiminnasta, vaikka se jutussa lukisikin. Hän luulee taas, että julkkis on soittanut lehteen, vaikka toimittaja on käväissyt julkkiksen sometilillä uutismetsällä, Tuomela hymähtää.

Kuvassa paljon seurattu suomalaisjulkkis, Maisa Torppa.

Lisää luettavaa