Pitkän linjan julkkistoimittaja paljastaa kolme virheluuloa julkkiksista ja julkkisbisneksestä: ”Lukijoiden olisi syytä ymmärtää…”

Lukijoilla on usein hieman vääriä käsityksiä, jotka johtavat julkisuudenhenkilöiden turhaan vähättelyyn ja tuomitsemiseen.

Pitkään viihde- ja julkkistoimittajana, -tuottajana ja Hymy-lehden toimituspäällikkönäkin toiminut Juha-Tapio Tuomela paljastaa Comon viihdetoimitukselle kolme yleisintä virheluuloa, jotka liittyvät julkisuudenhenkilöihin.

-Eivät julkkikset soittele lehtiin ja tarjoa sinne juttuja. Se on aivan väärä luulo. Kyllä toimittajat pitävät huolta siitä, että julkkiksille soitellaan ja heiltä kärtetään lausuntoja, Tuomela sanoo Comolle.

Ihmisillä tuntuu olevan sellainen käsitys, että julkut alati tarjoavat itsestään juttuja ja rahastavat niillä lehtiä.

-Julkkikseksi vasta pyrkivät, nimitetäänkö heitä nyt sitten wanna-be-julkkiksiksi, he saattavat soitellakin. Mutta kyllä heitäkin todella vähän on. Mitä taas tulee lehtien maksamiin palkkioihin, niin toki pari suomalaislehteä maksaa tuhansienkin yksinoikeusrahoja, ja iltapäivälehdet saattavat maksaa missi-mallille ”kuvauspalkkion” suhdeskuupista, mutta yleisesti ei tietenkään jutuista mitään makseta. Tänä päivänä kassan kautta kuljetaan vieläkin vähemmän kun vanhoina hyvinä aikoina, Tuomela toteaa.

Kolmas oikaistava käsitys liittyy tämän päivän somejulkisuuteen.

-Julkisuudenhenkilöiden sosiaalinen media toimii monesti toimittajien lähteenä. Eli kun toimittajat työkseen seuraavat somea, he kuratoivat uutisia lehtiin julkkisten sometileiltä. Lukijan palvelemista tämäkin ja muodostunut osaksi nykypäivän viihdejournalistin työtä, sillä eihän tavallinen lukija jaksa kaikkea maailman tietoa kahlata. Tässä pitää nyt vain sitten erottaa se, että julkkis kirjoittaa omaan someensa, josta lehti sen poimii. Julkkis ei siis tässäkään yhteydessä ole mikään ”lehtityrkky”.

Jutut kannattaakin lukea tarkkaan. Niissä mainitaan asiasta, jos ne on poimittu julkkiksen sometileiltä.

Kuvassa paljon seurattu suomalaisjulkkis, Maisa Torppa.

Aiheet:

Aiheeseen liittyvät jutut