Satakunnan Merikarvialla, Porista hiukan pohjoiseen, koettiin kahdeksan vuotta sitten, vuonna 2016 jotain älytöntä.
Alueella asunut kertoo Comolle:
-Mitään sellaista en ole aiemmin nähnyt ja kokenut. Eikä se koskenut pelkästään Merikarviaa, osan sai myös Siikaisten keskustan alue. Hieman kauempana Siikaisissa oli jännä raja – sinne lunta ei satanut nimeksikään, Comon lukija kertoo.
Kyse oli siitä, että vuorokauden aikana lunta tuprutti Merikarvialle historiallisen paljon. Mitkään aurat ja kolat eivät pysyneet perässä. Lunta tuli 73 senttiä.
Kyse oli Suomen ennätyksestä.
70 senttiä lunta Helsinkiin olisi ihan järisyttävä fiasko
Äkillisen lumentulon selittää ilmiö nimeltä rannikkokonvergenssi.
Voisiko tällainen hurja lumi-inferno syntyä myös pääkaupunkiseudulla?
MTV:n haastatteleman Forecan meteorologin Markus Mäntykannaksen mukaan ilmiö voisi hyvin käynnistyä myös etelärannikolla. Syynä tähän on se, että se sijaitsee pitkulaisen ja pienen merialueen rannalla.
Luonnollisesti tilanne olisi Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla täydellinen katastrofi, joka pysäyttäisi liikenteen lähes täysin. Mitkään aurauskalustot eivät pysyisi tällaisen lumentulon ja sen keskustasta kuskaamisen perässä.
Merikarvialla asunut Comon lukija muistaa tekemistä olleen kotipihassakin aivan mahdottomasti.
-Se lumi, voi sanoa että se ”rysähti” siihen. Koko ajan sai olla kolaamassa pihaa. Kyllä se väsytti, ihan hemmetin poikki olin, ja v-tutti suorastaan, kun sitä tuli ja tuli. Oman ongelmansa toi se, ettei sitä lunta oikeasti oikein saanut mihinkään, kun kaikki oli sitä lunta täynnä.
Mikä ilmiö se sitten onkaan?
Talvella rannikkokonvergenssi Suomessa voi aiheuttaa runsaita lumisateita, kun lämmin ja kostea mereltä tuleva ilma kohtaa kylmän mantereen.
Tämä ilmiö synnyttää nousevia ilmavirtauksia, jotka tiivistävät kosteuden ja johtavat paikallisiin lumisadevyöhykkeisiin, erityisesti rannikkoalueilla kuten Etelä-Suomessa ja Saaristomerellä.
Rannikkokonvergenssi on Suomessa pääasiassa kesäinen ilmiö, koska silloin meren ja maan lämpötilaerot ovat merkittäviä, kun maa lämpenee nopeammin kuin meri.