Poliisi kertoo miten Jyväskylän koulu-uhkaajalle kävi

Perättömien koulu-uhkausten tekemisestä voi koitua iso lasku.

15.12.2023

Internetin keskustelupalstalle jätetty anonyymi uhkaus osoittautui perättömäksi Jyväskylässä syyskussa. Se aiheutti poliisitehtävän ja siitä seurasi 3 000 euron korvausvaatimus.

Asiasta kertoo poliisi.

Poliisi sai hälytystehtävän Jyväskylässä Viitaniemellä sijaitsevan oppilaitoksen ruokalaan lauantaina 23.9. aamupäivällä. Oppilaitokseen oli kohdistettu edellisenä yönä pommiuhkaus internetin keskustelupalstalla. Paikalle meni useita poliisipartioita heti kun tieto uhkauksesta tuli viranomaisille. Poliisille selvisi, että paikalla oli juhlatilaisuus, johon osallistui noin 300 ihmistä. Poliisi ja koulun henkilökunta tyhjensivät koulun tilat niiden tarkistamista varten. Apuna tarkastuksessa oli myös partioräjähdekoira. Koulun tiloista ei löytynyt räjähteitä.

Moni luulee ettei anonyymeja viestejä voi selvittää. Tämä on väärä tieto. Poliisi selvitti esitutkinnassa uhkauksen jättäneen henkilöllisyyden, ja hän oli alle 18-vuotias nuori. Kuulustelussa hän kertoi, että uhkauksen kirjoittaminen oli häneltä äkillinen päähänpisto. Nuorta epäillään nyt perättömästä vaarailmoituksesta. Hän katui toimintaansa kuulustelussa ja kertoi, ettei ollut ymmärtänyt asian vakavuutta.

Perättömän uhkauksen vuoksi juhlatilaisuus keskeytyi. Muun muassa siellä myynnissä olleita leivonnaisia ei saatu myytyä. Oppilaat olivat valmistelleet juhlaa ja myyjäisiä turhaan.

Koululle aiheutui kuluja esimerkiksi lisähenkilökunnan hälyttämisestä. Poliisille aiheutui kuluja aiheettomasta hälytyksestä. Tuona aikana partiot eivät olleet käytettävissä muihin tehtäviin. Yhteensä korvausvaatimuksia on yli 3 000 euroa.

Poliisi on nyt saanut esitutkinnan valmiiksi ja asia siirtyy syyttäjälle.

Poliisi muistuttaa, että nuori voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, vaikka hän olisi alle 15-vuotias. Rikosoikeudellinen vastuu ja vahingonkorvausvastuu eivät siis ole sama asia.

Poliisi pyytää myös vanhempia keskustelemaan asiasta huollettaviensa kanssa.

Lisää luettavaa