Poliisi varoittaa eri huijauksista ja kertoo niksin niiden välttämiseksi – onkohan tämä jopa pieni piikki?

Järjen käyttö on sallittua. Ja sitten kannattaa ajatella neuvoa sijoitusmaailmasta. Anteeksi mitä?

15.01.2020

Poliisi varoittaa jälleen erilaisista huijauksista. Poliisin mukaan rikosilmoitusten suuri määrä erilaisissa huijauspetoksissa jatkuu edelleen, vaikka virkavalta on parhaansa mukaan yrittänyt varoitella kansalaisia. Lisäksi mediassa on tuotu esiin tapauksia, jotka eivät ole päätyneet rikosilmoituksen tekemiseen asti.

Poliisi antaa neuvon. Nettikaupoissa tai vaikkapa uuden tuttavuuden tai bisnesidean kohdalla (jos pyydetään siirtämään rahaa jonnekin) kannattaa ottaa käyttöön ajatus sijoitusmaailmasta. Nimittäin: ei kannata käyttää kuin sellainen summa, jonka on kokonaisuudessaan valmis menettämään.

Tämä koskee niin ”korviansa myöten rakastunutta” nettituttavuutta kuin puoli-ilmaisen älypuhelimen etukäteismaksua.

Lisäksi on syytä tutkailla omaa ajatusmaailmaansa. Ei ole mitään syytä olettaa, että juuri minä saisin jotain enemmän tai parempaa kuin kaikki muut.

Tällä poliisi viittaa muun muassa hiljattain julkisuudessa olleeseen ”artistipetokseen”. Esimerkiksi laulaja Juha Tapion nimissä on pyydetty rahaa lainaksi. Jokaisen on syytä pohtia, miksi kuuluisa henkilö ottaisi juuri minuun yhteyttä.

Lisäksi poliisi muistuttaa, että virkavaltaan voi ottaa yhteyttä jo etukäteen. Jos epäilee huijauksen mahdollisuutta, kannattaa ottaa luuri käteen. Poliisin on huomattavasti helpompi auttaa tuossa vaiheessa saati sitten, kun rahat ovat siirtyneet esimerkiksi nigerialaiselle pankkitilille.

Mitenköhän tässä tämän luettuaan voisi kuvitella, että tässä oli myös pieni piikki kansalaisille, vaikka ei varmasti oikeasti ollutkaan. Mutta olemmehan me suomalaiset nyt ihan helvetin tyhmiä kun annamme huijata itseämme koko ajan.

Lisää luettavaa