Poliisilla asiaa kajaanilaisille autoilijoille: Varokaa, varsinkin seuraavien ajoneuvojen haltijat…

Poliisi ohjeistaa.

08.06.2023

Jos havaitset yöaikaan autojen lähellä outoja liikkujia tai epäilyttäviä ääniä, ilmoita siitä hätäkeskukseen, ohjeistaa poliisi. Pohjois-Pohjanmaalla ja erityisesti Kainuussa on viime aikoina varastettu autoista useita katalysaattoreja.

Katalysaattoreja on varastettu toukokuun lopun ja kesäkuun alkupäivien aikana ainakin Oulussa, Kajaanissa, Pudasjärvellä ja Puolangalla.

Katalysaattorivarkaudet ovat sekä valtakunnallinen että kansainvälinen ilmiö. Katalysaattoreja anastetaan, koska ne sisältävät jalometalleja.  Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa, kertoo poliisi.

Varkauksien ehkäisemiseksi kannattaa ajoneuvo sijoittaa paikkaan, jossa on hyvä valaistus sekä muuta liikennettä ja liikkujia. Voit myös ehkäistä varkauksia ja auttaa rikosten selvittämisessä seuraavilla keinoilla:

  • Kaiverra katalysaattoriin rekisterinumero.
  • Maalaa katalysaattori kirkkaalla värillä.
  • Asenna suojapelti katalysaattorin eteen.

Poliisi pyytää kansalaisia myös tarkkailemaan ympäristöään ja ilmoittamaan epäilyttävästä toiminnasta. Jos havaitset epäilyttäviä henkilöitä tai outoa, esimerkiksi sahaamista muistuttavaa ääntä autojen lähellä, soita hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112. Näin lisäät varkaiden kiinnijäämisriskiä.

Poliisi on kertonut, että suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda ja Toyota. Ja näistä merkeistä erityisesti Honda Civic ja Toyota Prius. Yksittäisiä katalysaattoreita on viety muunkin merkkisistä autoista. Auto on ajokelvoton ilman katalysaattoria.

Lisää luettavaa