Poliisilta ohjeet verkkohuijausten välttämiseen – tsekkaa 9 kohtaa, niin et menetä rahojasi

Poliisilla on esimerkiksi Lapissa tutkittavana verkkopetosten sarja. Nyt poliisi antaa 9 ohjetta siihen miten voit välttyä menettämästä rahojasi verkkokaupankäynnissä.

12.06.2020

Esimerkiksi tiliotteita on helppo väärentää. Ja maksukuitteja. Netistä löytyy ohjeita ja esimerkkipohjia. Jos uskot sinulle lähetettyyn kuittiin, voit käytännössä jo sanoa hei-heit rahoillesi. Tässä poliisin ohjeet.

  1. Luota vain omaan tiliotteeseen tai pankin näkymään. Myyjä voi olla täysin varma rahan vastaanottamisesta vasta nähdessään rahan omalla pankkitilillään tai reaaliaikaisessa rahansiirtopalvelussa, kuten MobilePayssa tai Pivossa.
  2. Tarkista nettipalstoilla aina myyjän profiili. Selvität näin myyjän myyntihistoriaa kauppapaikalla ja voit asioida vain luotettavien tahojen kanssa.
  3. Jos myyjä ei anna lisätietoja tuotteesta tai hänellä tuntuu olevan kova kiire, valpastu, ehkä olet tekemisissä huijarin kanssa.
  4. Älä maksa ennakkoon – kaikissa tapauksissa tuotteen näkeminen paikan päällä on paras vaihtoehto.
  5. Hyödynnä Googlen kuvahakua. Katso sen kautta, onko myynti-ilmoituksessa ollut kuva ollut jo jossain aiemmassa ilmoituksessa tai onko se netistä ”repäisty”.
  6. Voit pyytää tuotteesta uniikkia lisäkuvaa.
  7. Jos tuote on liian halpa, se on todennäköisesti huijaus.
  8. Tarkista nettikaupan tiedot. Jos osoitteella ei ole mitään tekemistä siellä myytävien tuotteiden kanssa, kyseessä on mitä todennäköisimmin valeverkkokauppa. Voit tarkistaa myös Finder-palvelusta yrityksen tiedot, liikevaihdon ja niin edelleen.
  9. Jos nettikauppa on hyvinkin tuore, harkitse tarkkaan, kannattaako sivuille syöttää luottokorttinsa tiedot.

Lisää luettavaa