Ennen muinoin hampaita hoidettiin hieman toisin kuin nyt. Moni viisikymppinen pelkää hammaslääkäriä ihan syystä.
Esimerkiksi Comon toimittaja sai riesakseen lapsena hammaslääkärin, joka hoisi lapsipotilaita liukuhihnalta huutojen säestyksellä.
-Turpa kiinni, ei tässä päätä leikata, nainen kiljui, kun lapsi huusi poran alla.
Puudutusaineetkin olivat alkukantaisia. Monet muistavat, että puudutteen kanssa mentiin odotusaulaan odottamaan vähintään puoleksi tunniksi, että suu olisi tarpeeksi turta. Nykyisin puudute toimii noin minuutissa.
Ei siis ihme että moni pelkää. Nyt Terveystalon psykologi Aino Kohtala on antanut viisi vinkkiä hammaslääkäripelon selättämiseen.
- Harjoittele rauhoittumiskeinoja: ”Jos hammaslääkärillä käynti on edessä, ja aivoissasi on jo ikään kuin palohälytysjärjestelmä käynnistynyt, se ei rauhoitu ajattelemalla. Tarvitset kehollisia keinoja. Voit harjoitella koko kehon rentouttamista ja rauhallista hengittämistä. Ajattele, että rentoutat leukaa ja hengität syvään, vatsaan asti.”
- Opettele katkaisemaan katastrofiajattelu: ”Kun huomaat, että mieli alkaa taas pyörittää kauhuleffaa, sano itsellesi, että okei nyt pelkään, mutta näiden kauhuskenaarioiden pyörittäminen ei helpota pelkoani.”
- Treenaa ymmärtäväisyyttä itseäsi kohtaan: ”Vaikka jokin asia on sinulle hankala, siinä ei tarvitse olla mitään hävettävää. Kiitä itseäsi siitä, että kaikesta huolimatta huolehdit terveydestäsi.”
- Ajattele, että tunne ei ole vaarallinen. ”Pelkoja kohti meneminen voi tuntua tosi pahalta, mutta kannattaa muistaa, että tunne ei koskaan ole itsessään vaarallinen.”
- Muistuta itseäsi, että pelko on inhimillinen osa ihmisyyttä. ”Meillä ihmisillä nyt vain on tunteita ja pelkoja, eikä niitä voi hävittää. Jos pelko alkaa lamaannuttaa arkea, sitä voi ja kannattaa hoitaa esimerkiksi psykologin avulla.”