Sairaanhoitajille tehtiin kysely – ovat todella väsyneitä: Kuinka kauan he vielä jaksavat?

Korona-aika on vienyt mehut sairaanhoitajista.

Tämä selviää Sairaanhoitajaliiton jäsenistölleen tekemässä kyselyssä.

Viime keväänä uudessa tilanteessa jaksettiin sairaanhoitajien mukaan vielä tsempata, mutta nyt tsemppihenki on poissa. Motivaatio työtä kohtaan on kyselyn mukaan laskenut. Sen sijaan kollegoiden arvostuksen moni toteaa entisestään lisääntyneen. Vastaajat kertovat usein myös jaksavansa juuri kollegan tuen tai hyvän yhteishengen ansiosta.

— Kollegoiden arvostuksen lisääntyminen on hienoa, mutta samalla se pistää pohtimaan, ovatko sairaanhoitajat potilaiden ja asiakkaiden lisäksi ainoita tässä yhteiskunnassa, jotka näkevät työnsä perustavaa laatua olevan merkityksen? Hoitajat näkevät konkreettisesti sen, miten oma ammattikunta kannattelee koko terveydenhuoltoa, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Sekä sairaanhoitajien että esihenkilöiden vastauksissa nousee voimakkaana esiin se, että henkilökuntaa ei ole riittävästi. Se koettelee vastaajien mukaan kaikkien jaksamista ja vaarantaa samalla työ- ja potilasturvallisuuden.

Myös perehdytys työhön koetaan vaillinaiseksi.

– Jos ei saa perehdytystä, ei todennäköisesti tule uudelleen kyseiseen yksikköön, pahimmassa tapauksessa jättää koko alan, Sairaanhoitoliiton Nina Hahtela suree.

Aiheet: