Sisä-Suomen poliisi varoittaa: Huijauksia poliisipäällikön nimissä

Varo.

15.10.2022

Rikolliset käyttävät monia keinoja saadakseen rahaa. Huijaussähköpostit on yksi tapa. Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa operoiva Sisä-Suomen poliisi on varoittanut nyt erikoisista sähköposteista.

Poliisin mukaan liikenteessä on huijauskirjeitä, jossa kerrotaan, että vastaanottajaa epäillään rikoksista, häntä uhkaillaan ja pelotellaan erilaisista oikeustoimista sekä mainehaitasta. Hänelle ehdotetaan sovintoratkaisua, jos vastaanottaja maksaa sakon, esimerkiksi 5 777 euroa, jonka jälkeen hänestä olevat tiedot hävitettäisiin.

Viesti on kirjoitettu huonohkolla suomella ja siinä on useita leimoja ja logoja, jotka yrittävät jäljitellä viranomaisten vastaavia, esimerkiksi poliisin tai oikeusministeriön. Sähköpostissa voi olla poliisipäällikkö Mikko Masalinin nimi tai jonkun muun poliisin johtoa edustavan henkilön nimi.

Lähettäjä yrittää saada vastaanottajan maksamaan rahaa rikollisille. Poliisi muistuttaa, että epämääräisten viestien linkkejä ja liitteitä avaamalla laitteelle voi asentua haittaohjelma. Viesteillä saatetaan kalastella myös esimerkiksi salasanoja tai pankki- ja käyttäjätunnuksia.

Sisä-Suomen poliisi neuvoo: Jos saat edellä kuvatun tapaisen sähköpostin, poista se avaamatta viestin liitteitä ja linkkejä. Jos olet jo vastannut sähköpostiin ja antanut pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus.

Lisää luettavaa