Spotify-keskustelu roihahti taas, Jani Wickholm kiehahti rojalteistaan: ”Eihän sillä saa edes röökiaskia!”

Nyt keskustelu roihahti villiksi Apocalypticassa soittavan Perttu Kivilaakson avovaimon ottaessa Spotifyn sosiaalisessa mediassa puheenaiheeksi. Hän ihmetteli avoimesti, miten voikaan olla mahdollista kuunnella musiikkia ilman että siitä hyötyvät niiden tekijät.

Jälleen kerran nähtiin puolesta ja vastaan -kommentteja alan harrastajilta ja kuuntelijoilta, mutta lopulta keskusteluun osallistui myös pitkän linjan muusikko Jani Wickholm, joka sai monelle jauhot suuhun:

-Työnsä tekijälle kuuluu palkka. (…) (Minulla) on Spotifyssa biisillä 22 500 latausta, levy-yhtiön tilille siitä tirahtaa 19 euroa ja siitä artistille (…) oikein 1,90 euroa. Mahtuu varmaan kaikkien edes jollain tavalla järkevästi ajattelevien kalloon, että jumalauta sillä ei saa edes röökiaskia. Vanha sanonta: ilmaisia lounaita ei ole.

-Jos pitkäsoiton tuotantokustannukset ovat (…) 10 000 euroa, niin että lopputuote on valmis ja jakelijoilla, niin millä perkeleellä maksaa omakustanteena tuolla 1,90 eurolla edes 0,5% sähkölaskua käytetystä studioajasta, tai edes levy-yhtiön 19 eurolla sitä tuotantoa. Aivan sama juttu kuin ostat vaikka 10 000 euron prätkän ja joku sulta pöllii sen ja takas tulee 1,90 euroo. Kannattavaa, eikö? Wicholm paukuttaa.

-Ihan vaan nöyrä pyyntö, ostakaa hei se lopputuote. Jollain musiikintekeminenkin pitää maksaa. Jos diggaatte artistin kamaa, tukekaa jooko ja ostakaa se levy. Se on merkittävä kädenojennus fanilta artistille, mies linjaa.