Suomalaiset tutkijat tekivät löydön: Äidin ”kakkabakteereja” sekoitetaan vauvan maitoon ja lapsi tervehtyy

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Helsingin yliopiston tutkijoiden saamista tuloksista kerrottiin laadukkaassa Cell-tiedejulkaisussa.

Keisarileikkaus estää vauvan suoliston mikrobiston normaalia kehitystä. Nyt tutkijat ovat osoittaneet, että mikrobisto voidaan palauttaa samankaltaiseksi kuin alateitse syntyneillä vauvoilla. Ratkaisuna on ulosteensiirto, jossa oman äidin suolistomikrobeja siirretään heti keisarileikkauksen jälkeen vastasyntyneelle.

Tavallisesti vastasyntyneet lapset saavat suolistobakteereja äidiltään alatiesynnytyksessä. Sen sijaan jos lapsi syntyy keisarileikkauksella, vauva ei saa ulosteen mikrobeja lainkaan, mikä vaikuttaa merkittävästi mikrobiston kehittymiseen.

-Tutkimuksemme osoittaa, että suoliston mikrobistoa voidaan hoitaa keisarileikkauksen jälkeen äidin ulosteensiirron avulla. Suun kautta toteutettava siirto tukee ulostebakteerien siirtymistä äidiltä lapselle, mikä tapahtuisi tavallisesti alatiesynnytyksessä, kertoo mikrobiomiikan professori Willem M. de Vos.

Kun tutkimukseen osallistuneet lapset syntyivät, ulosteensiirto toteutettiin heti keisarileikkauksen jälkeen: pieni määrä äidin ulostetta sekoitettiin rintamaitoon, ja tämä maito annettiin vauvalle ensimmäisen ruokinnan yhteydessä. Kaikki seitsemän keisarileikattua lasta, jotka saivat ulosteensiirron, säilyivät terveinä eikä heillä todettu negatiivisia vaikutuksia hoidosta.

 

Aiheet: