Suomen elokuvavuosi 2012: Katso mitkä erot ökyleffan ja köyhiksen välillä!

16.01.2012

Viime vuonna Suomessa julkaistiin kotimaisia tai osaksi kotimaisia elokuvia 33. Tänä vuonna tahti hieman hiipuu, sillä leffoja on ilmoitettu tulevan ensi-iltaan 28.
Ehkä yksi erikoisimmista tapauksista tullee olemaan aikataulustaan hieman myöhästynyt Iron Sky eli Rautataivas. Se näkee ensi-iltansa 4. huhtikuuta. Scifi-elokuvassa natsit hyökkäävät maahan avaruudesta valloittaakseen planeetan itselleen.

Rautataivaan budjetti hipookin avaruuksia, sillä sen on ilmoitettu liikkuvan 6,5 – 7,5 miljoonan euron välillä. Näin leffa olisi Suomen kaikkien aikojen kallein produktio.
Niko-animaation toinen osa taas on tulossa lokakuussa, ja sekin kiikkuu kiitettävissä 7,3 miljoonan euron lukemissa.

Mutta entäpä se ”talkooelokuva” sitten? Tämän vuoden halvimmaksi on näillä näkymin ilmoitetuista osoittautumassa Matila&Röhr Productionsin Metsän tarina, joka tosin on dokumenttielokuva. Sen budjetti on, kuten dokkareilla useinkin, melko vaatimaton draamatuotantoihin nähden, vain noin 180 000 euroa.

Mutta entä ne ”oikeat elokuvat”? Maaliskuussa levitykseen tuleva Kohta 18 –leffan budjetti ei syleile taivaita, vaikka mukana on tuttujakin nimiä, kuten Elina Knihtilä. Budjetiksi ilmoitetaan vain 315 000 euroa.

Loppuvuodesta ilmestyväksi suunniteltu Juoppohullun päiväkirja pitäytyy sekin noin puolen miljoonan budjetissa, jos kaikki sujuu suunnitellusti. Keskimäärin suomalaistuotanto maksaa miljoonasta kahteen euroa.

Lisää luettavaa