Taviksen kuvaama video saattaa auttaa Bostonin pommittajan jäljille

Nykypäivänä ihmiset kanniskelevat jatkuvasti mukanaan puhelimia, joilla saa otettua kunnollisia kuvia ja kelvollista videomateriaalia. Myös Bostonin maraton-reitin varrella heilui useampia innokkaita amatöörikuvaajia kännykät, kamerat ja videokamerat tanassa. Tämän kuva- ja videomateriaalin avulla saatetaan päästä pommittajan jäljille.

– Jos nykypäivänä yrität hiippailla ja tehdä jotain laitonta on hyvin todennäköistä, että laiton tekosi tallentuu jonkun tuntemattoman ihmisen yksityisen valokuvan tai videon taustalle, rikostieteellinen tutkija Grant Fredericks sanoo.

Fredericks on perehtynyt rikollisuuden digitaaliseen puoleen ja tutkii työkseen muun kuassa videoita. Fredericks johtaa multimediatodisteiden tutkimusyksikköä, joka on perustettu varta vasten käsittelemään suuria määriä videokuvaa. Yksikön jäsenet on koottu eri maiden poliiseista. Nyt yksikkö pyrkii pääsemään Bostonin pommittajan jäljille analysoimalla paikalla olleen väen kuvaamia videoita.

Ennen kuin kuvamateriaalia pääsee analysoimaan, on tutkijoiden yhdistettävä eri turvakameroiden kuvaama video ja muu videokuva yhdeksi yhtenäiseksi tiedostoksi. Sen jälkeen tutkijat lisäävät videoon koodeja, joiden avulla he pystyvät tutkimaan epäilyttävien henkilöiden liikkeitä.

– Koodauksen avulla voimme todeta ja seurata esimerkiksi sitä, millä tavalla henkilöt ovat pukeutuneet, tai millaista selkäreppua he kantavat, Fredericks kertoo.

Kasvojentunnistusominaisuudesta ei Fredericksin mukaan ole tässä yhteydessä hyötyä, sillä videoilla esiintyy niin suuria ihmisjoukkoja. Tärkeintä on keskittyä seuraamaan ihmisten liikkeitä alueella. Fredericksin mukaan suurin haaste tehtävässä on löytää oikeat pätkät videokuvaa, sillä sitä on kertynyt valtavasti.