Tinkimätön Jani Wickholm ei perseitä nuole: ”En ole eilisen teeren poika!”

08.07.2012

Jani Wickholm on pitkän linjan artisti, joka on tehnyt todellisen uran Idols-kilpailun jälkeen. Hiljattain hän julkaisi seitsemännen levynsä, Aivan Eri Mies. Como tenttasi.

Miten tiivistäisit seitsemännen albumisi?

-Aivan Eri Mies -albumi on ajankuvia, ei yhtäläinen kokonaisuus,  ja miksi olisikaan. Levyn tekeminen vei puolitoista vuotta. Siinä on kahdeksan omaa biisiäni, enemmän kuin yhdelläkään aikaisemmista levyistä, ja myös paljon tuotannollista vastuuta.

Olet muusikko-yrittäjä. Pitääkö taiteilijassa olla myös yrittäjäainesta, jotta hän voi tehdä pitkän uran?

-Ei voi sanoa, että täytyy olla. Sibbe (Sibelius) oli hyvä esimerkki huonosta business-miehestä ja äärettömän lahjakkaasta säveltäjästä. Hiihtäjiä suomalaisessa musakentässä on todellakin joka lähtöön. Musakenttä Suomessa elää niin kovaa murrosliikettä, että vastuunottaminen omista tekemisestään ja omasta elämästään, jos se vaikka tarkoittaisikin ”yrittämistä”, ei ole ollenkaan huono asia.

Missä olet 10 vuoden kuluttua, jos ajatellaan optimitilannetta?

-Ehkä asun Nashvillessa, juuri minulle sopivassa kosteassa ja kuumassa ilmanalassa, jalka sopivasti musakentän oven välissä. Hengailen Brad Paisleyn kanssa ja keskustellaan putkistyrkkareiden sielunelämästä ja motorhomen oven takana koputtelee sisäänpääsyä stetsoneissa, teräväkärkisissä buutseissa, kireissä topeissa ja juurikin vesirajan peittävissä farkkushortseissa kulkevia, kurveiltaan kilpavarusteltuja blondeja. Alan Jackson haluaa mut ehdottomasti studiosessioihinsa mukaan ja ohimennen kehaisee hyvin tarttunutta redneck-aksenttia…

Sinusta on muodostunut tinkimätön kuva, kuva miehestä joka ei perseitä nuole. Paikkansapitävää?

-Tulkinta on täysin oikea. Sellaiset sällit, jotka tulevat isännöimään, mouhoamaan ja tekemään minusta omat kriittiset mistään mitään tietämättömät arvionsa, sällit, joilta ei kirkkosävellajit taivu lueteltuina tai soitettuna kolmessa oktaavissa ja ollaan niin saatana olevinaan, voivat mun puolestani isännöidä muualla.

-Olen vaan sen verran kauan ollut musan kanssa tekemisissä, että en ole oikeasti eilisen teeren poika ollut ennen Idols-formaattiakaan. Hyvien, ammattitaitoisten ja yritteliäiden yhteistyökumppaneitten kanssa on kiva tehdä yhteistyötä.

Kuka on muusasi?

-En määä viiiti! Separaattori ja fagotti!

Millaisesta aiheesta et tekisi laulua?

-Hirveän vaikeata sanoa. Paloittelusurmaajan spermaroiskeiden siittiömääristä. Hyi saaat…na!

Onko hittiin tiettyä reseptiä?

-Joo, Black and White Steak toimii aina.

Miksi sinä olet tässä nyt ja vielä, vaikka monet (kilpa)kollegasi eivät?

-Ehkä näin on tarkoitettu. Ja ehkä minulla on niin monta suojelusenkeliä auttamassa. Ja musa on ollut minulle aina tärkeää, ja tulee olemaan ehkä seuraavassa elämässäkin.

Uskotko mihin?

-Universumin balanssiin.

Miten jaksat arjessa…tai kun ei huvittaisi nousta lavalle tai lähteä kierrolle?

-Ne voimat ovat vain aina löytyneet. Positiiviset aurat keikkapaikoilla saavat minut hymyilemään ja kokemaan oloni turvalliseksi. Se antaa aina sellaisen energiaryöpyn, että on taas Aivan Eri Mies.

Lisää luettavaa